Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Landgoederen en Buitenplaatsen in Zuid-Holland ontvangen? Schrijf je in!

Langendam

 
Sommelsdijk
In het Oudeland van Sommelsdijk, aan de Langeweg, lag tot in de 19de eeuw de buitenplaats Langendam. Over de geschiedenis is weinig bekend. In de 18de eeuw was het goed in bezit van Johannes van Bosheyden, secretaris van Sommelsdijk. Aan de buitenplaats was een agrarisch bedrijf verbonden. Twee pachtboeren zijn bekend: in 1777 een zekere Ary Grootenboer, in 1780 Ary van Rees. Bij het buiten hoorde een uitgestrekt bos dat een zekere aanleg moet hebben gehad, gezien de aanwezigheid van een aantal lanen, vanwaar er zicht was op de kerktorens van Middelharnis, Sommelsdijk, Dirksland en Nieuwe Tonge.
In de 19de eeuw werd het buiten tot bouwland omgevormd. Van bos en huis is niets over, de boerderij is wel bewaard gebleven. De toegang tot de kerk aan de Kerkring van Nieuwe Tonge wordt geflankeerd door twee fraaie, natuurstenen hekpijlers in Lodewijk-XV-stijl, die van de buitenplaats afkomstig zijn. Ze werden in 1842 geschonken door burgemeester S.H. Anemaet, ter gelegenheid van zijn zilveren burgemeestersjubileum. Kennelijk was hij toen de bezitter van Langendam.

Landgoed

Typering
(grotendeels) verdwenen
Jaar 1e vermelding
1777
Ontstaansgeschiedenis
hoeve als uitgangspunt

DIt is een woord uit de verklarende woordenlijst

Je kunt het wooord dan ook verklaren met een meer of minder lang tekstje. En als van toepassing dan kun je ook een link toevoegen naar een externe website met meer informatie. Die link verschijnt dan onder de verklarende tekst.

Klik hier voor meer informatie