Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Landgoederen en Buitenplaatsen in Zuid-Holland ontvangen? Schrijf je in!

Musea

 
Een aantal kastelen, landgoederen en buitenplaatsen heeft een museale functie gekregen. Een overzicht van dit voor het publiek opengestelde erfgoed treft u hieronder aan. Door te klikken op lees meer wordt u doorgeleid naar de websites van de musea. Op deze sites vindt u actuele informatie over ondermeer openingstijden, toegankelijkheid en toegangsprijzen.
Haastrecht, Bisdom van Vliet  

Bisdom van Vliet


Hoogstraat 166
2851 BE Haastrecht

Langs de Hollandsche IJssel, aan de westzijde van het dorpscentrum van Haastrecht, lagen in de 18de eeuw enkele voorname herenhuizen. Ze bezaten theekoepels en koetshuizen en hadden, mede door hun situering aan het water, het karakter van bescheiden buitens. Eén ervan behoorde toe aan het vooraanstaande patriciërsgeslacht Bisdom van Vliet en overtrof de rest door zijn omvang en de aanwezigheid van een grote overtuin aan de andere zijde van de Hoogstraat. Bij een herbouw in het derde kwart van de 19de eeuw werd het huis in de geest van die tijd overdadig ingericht met kamers in diverse neostijlen. Door de museale functie die het in 1923 kreeg, is het nu een belangrijk cultuurhistorisch monument. Er is sinds die tijd weinig veranderd, waardoor een betrouwbare indruk kan worden verkregen van de laat-19de-eeuwse wooncultuur van een voorname familie.
lees meer lees meer
 
 
't Huys Dever te Lisse  

Dever


Heereweg 349-A
2161 CA Lisse

De woontoren dateert uit de 14de eeuw en is gebouwd door ridder Reinier d’Ever. De later aangebouwde huizen stortten in de 19de eeuw in. Alleen de woontoren bleef in ruïneuze toestand overeind staan. De ruïne kwam na de Tweede Wereldoorlog in handen van de Nederlandse Staat en werd in 1949 voor een symbolisch bedrag aan de gemeente verkocht met de verplichting de ruïne in stand te houden. Tussen 1973 en 1978 werd de woontoren gerestaureerd en midden jaren ’80 overgedragen aan de Stichting Beheer Buitenplaats ’t Huys Dever. De woontoren is opengesteld als historisch monument en museum. Er vinden verkooptentoonstellingen van kunst plaats en er worden concerten georganiseerd.


lees meer lees meer
 
 
Voorschoten, Duivenvoorde, interieur 2  

Duivenvoorde


Laan van Duivenvoorde 4
2252 AK Voorschoten

De buitenplaats in de huidige vorm is tot stand gekomen in de 17de en 18de eeuw, maar bevat een middeleeuwse woontoren als kern. In een akte uit 1226 wordt Philips van Wassenaer als eigenaar genoemd. Het bezit is tot 1960 altijd door vererving van eigenaar gewisseld. Jonkvrouwe Ludolphine Henriette barones Schimmelpenninck van der Oije die het landgoed in 1957 erfde, heeft het ondergebracht in een stichting. Na een grondige restauratie is Duivenvoorde in 1963 opengesteld voor het publiek. Ieder vertrek van het museum is ingericht alsof het nog steeds wordt bewoond.
lees meer lees meer
 
 
Rotterdam, Dijkzigt 1  

Dijkzigt


Westzeedijk 345
3015 AA Rotterdam

De buitenplaats Dijkzigt ontstond midden 19de eeuw aan de Westzeedijk te Rotterdam. Het herenhuis, villa Dijkzigt, werd ontworpen door architect J.F. Metzelaar en in 1851-1852 gebouwd. Rond het huis lag een door J.D. Zocher ontworpen park in landschappelijke stijl. In 1924 verwierf de gemeente Rotterdam de buitenplaats en werden in het park in de loop van de tijd verschillende gebouwen opgericht, waaronder museum Boymans van Beuningen, de Kunsthal en het Nederlands Architectuurinstituut. Het huidige Museumpark is het laatste resterende open deel van het park van Dijkzigt. Het herenhuis herbergt sinds 1987 het Natuurmuseum Rotterdam.
lees meer lees meer
 
 
Binnenmaas, Heinenoord, 't Hof van Assendelft  

Hof van Assendelft

Hofweg 13
3274 BK Heinenoord

Aan de zuidkant van het dorp Heinenoord ligt het Hof van Assendelft. Het is een eenvoudig, vrijwel vierkant 18de-eeuws gebouw. Sinds 1968 is hierin het Streekmuseum Hoeksche Waard gevestigd. De museumcollectie geeft een beeld van de gewoonten, gebruiken en de vroegere leefomstandigheden in de Hoeksche Waard en bestaat uit een collectie polderglazen, klederdrachten, sieraden, huisraad, speelgoed en een topografische en cartografische verzameling. In de aangebouwde schuur is een documentatiecentrum ondergebracht met werken over de streek en de landbouw en een genealogische collectie. 
lees meer lees meer
 
 
Voorburg.Hofwijck 3  

Hofwijck


Westeinde 2-A
2275 AD Voorburg

Aan de Vliet in Voorburg werd in 1642 door Constantijn Huygens de buitenplaats Hofwijck aangelegd. Constantijn Huygens was een vooraanstaand diplomaat en secretaris van drie opvolgende stadhouders uit het huis van Oranje. De uiterst getalenteerde Huygens dichtte, componeerde, speelde verschillende muziekinstrumenten en was een kunstkenner. Zijn buitenhuis was zoals de naam al aangeeft een plek om zich terug te trekken van het leven aan het hof. De buitenplaats bleef na het overlijden van Constantijn Huygens nog lang in handen van de familie en onaangetast.
lees meer lees meer
 
 
Voorhout, Ruïne van Teylingen  

Teylingen


Teylingerlaan
Voorhout

De meest imposante kasteelruïne van Zuid-Holland staat dicht bij Sassenheim aan de Teylingerlaan in Voorhout. De ruïne van Teylingen is wat resteert van het 13de-eeuwse kasteel waar het geslacht Van Teylingen zetelden. Het werd aan het einde van de 19de eeuw door de toenmalige eigenaren aan de Staat der Nederlanden geschonken. De nog overeind staande muren werden geconsolideerd. De Stichting Vrienden van Slot Teylingen zorgden er voor dat de ruïne voor bezoek geschikt werd gemaakt. Er kwamen ontvangst- en expositieruimtes en verlichting en de toegangsbrug werd hersteld. Het beheer van de ruïne werd in 1995 overgedragen aan de Kastelenstichting Holland en Zeeland. De ruïne is geregeld opengesteld voor publiek.
lees meer lees meer
 
 
Museum Rijswijk  

Tollenshuis


Herenstraat 67
2282 BR Rijswijk

In het oude centrum van Rijswijk staat het rond 1793 gebouwde Tollenshuis. Het huis met zijn voorname lijstgevel en een door een smeedijzeren hek afgesloten voorplein, dankt zijn naam aan de bekende dichter Hendrik Tollens (1780-1856) die het huis van 1846 tot zijn dood bewoonde. Sinds 1957 herbergt het Tollenshuis het Museum Rijswijk. Naast talrijke andere historische (kunst)voorwerpen, worden hier belangrijke herinneringen aan de Rijswijkse buitenplaatsen bewaard, waaronder een collectie afbeeldingen, gevelstenen en beeldhouwwerk.
lees meer lees meer
 
 

DIt is een woord uit de verklarende woordenlijst

Je kunt het wooord dan ook verklaren met een meer of minder lang tekstje. En als van toepassing dan kun je ook een link toevoegen naar een externe website met meer informatie. Die link verschijnt dan onder de verklarende tekst.

Klik hier voor meer informatie