Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Landgoederen en Buitenplaatsen in Zuid-Holland ontvangen? Schrijf je in!

Kasteel van Giessenburg

 
Giessenburg
Aan de Giessen ten westen van het dorp Giessenburg ligt in een gelijknamig bungalowpark het cirkelvormige, door een smalle gracht omgeven terrein van kasteel Giessenburg. De Giessenburg werd in 1411 gebouwd door de Hollandse graaf als een versterking in de zogeheten Arkelse oorlogen. Arent van Gent, vertrouweling van de Hollandse graven, werd vanaf 1412 beleend met een groot deel van de Alblasserwaard. Arent bouwde een door een gracht omgeven, stenen woontoren en noemde zich ‘heer van Giessenburg’. Het kasteel vormde vanaf die tijd het bestuurlijk centrum van het waterschap Overwaard.
De 16de-eeuwse kasteelheren, de Van Drenckwaerts, woonden niet op het kasteel, maar in Dordrecht. Tijdens de Opstand opgelopen beschadigingen werden waarschijnlijk pas halverwege de 17de eeuw hersteld. De Haagse familie Van Marlot vormde het complex toen om tot buitenplaats, met een luxueus woonhuis en een fraaie parkaanleg. Op een anonieme, 18de-eeuwse pentekening (Bodel Nijenhuis) is de bebouwing goed te zien. Ook de woontoren maakte toen deel uit van het complex. Tegen het einde van de 18de eeuw raakte de Giessenburg in verval. Begin 1800 moeten de panden zijn gesloopt.

Landgoed

Typering
(grotendeels) verdwenen
Ontstaansgeschiedenis
feodale achtergrond (kastelen)

DIt is een woord uit de verklarende woordenlijst

Je kunt het wooord dan ook verklaren met een meer of minder lang tekstje. En als van toepassing dan kun je ook een link toevoegen naar een externe website met meer informatie. Die link verschijnt dan onder de verklarende tekst.

Klik hier voor meer informatie