Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Landgoederen en Buitenplaatsen in Zuid-Holland ontvangen? Schrijf je in!

IJsselmonde

 
Rotterdam
In Rotterdam-Zuid ligt aan de oostzijde van de oprit naar de Van Brienenoordbruggen de dorpskern van Oud-IJsselmonde. Daar staat, naast de Adriaan Janszkerk, het enige gebouw dat nog herinnert aan het Kasteel IJsselmonde: het witgeschilderde koetshuis.
De geschiedenis van het kasteel gaat terug tot 1072, toen de bisschop van Utrecht aan de monding van de IJssel een versterking liet bouwen. In 1665 kwam een opvolger hiervan in handen van de Middelburgse koopman Adriaen Lampens, die het liet afbreken. Er verrees een nieuw kasteel met een vierkante plattegrond en op de hoeken achtkantige torens. Op een tekening van Roelant Roghman is goed te zien dat het kasteel pal ten westen van de kerktoren stond.
In 1720 kwam het in bezit van de familie Bichon. Mr. Cornelis Johan Adriaan Bichon van IJsselmonde besloot in 1899 het kasteel te laten afbreken en de parkaanleg te verwijderen. Het koetshuis, dat in 1679 werd gebouwd in schoon metselwerk, bleef gespaard.
Het gebouw heeft sinds 1900 onder meer dienst gedaan als smederij en modewinkel, waardoor het verscheidene verbouwingen heeft ondergaan.

Landgoed

Typering
(grotendeels) verdwenen
Jaar 1e vermelding
1072
Ontstaansgeschiedenis
feodale achtergrond (kastelen)

DIt is een woord uit de verklarende woordenlijst

Je kunt het wooord dan ook verklaren met een meer of minder lang tekstje. En als van toepassing dan kun je ook een link toevoegen naar een externe website met meer informatie. Die link verschijnt dan onder de verklarende tekst.

Klik hier voor meer informatie