Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Landgoederen en Buitenplaatsen in Zuid-Holland ontvangen? Schrijf je in!

Buitenzorg

 
Rotterdam
Eén van de kleinst bewaard gebleven buitens aan de ’s-Gravenweg in Kralingen is Buitenzorg. Het huidige huis werd rond 1775 gebouwd in een eenvoudige Lodewijk-XVI-stijl. In de symmetrisch ingedeelde voorgevel werd alleen de centraal gelegen entreepartij en het venster daarboven voorzien van een decoratieve omlijsting. De eigenaar van de ongeveer een halve hectare grote buitenplaats was Laurillard dit Fallot, boekhouder van de nabijgelegen katoendrukkerij Non Plus Ultra. In die tijd droeg het huis de naam ‘Sans Soucis’.
Het interieur bevat oorspronkelijke onderdelen, waaronder stucplafonds, haardpartijen, een met marmer beklede gang en een authentieke teakhouten ‘poepdoos’ met vierkante klep.
De sloot die evenwijdig aan de 's-Gravenweg loopt en waar de theekoepel op uitkijkt, was vroeger een praamvaart. De bruggen die over de vaart lagen, moesten open blijven om de pramen een ongehinderde doorgang te verlenen. Omdat dit erg lastig was voor de bewoners kwam er bij Buitenzorg een verhoogde voetgangersbrug: een zogeheten kwaak of kwakel. Nadat de praamroute was verlegd, verdwenen veel van deze kwakels. De brug van Buitenzorg is een van de laatst bewaarde voorbeelden.

Landgoed

Typering
goed bewaard
Ontstaansgeschiedenis
gesticht als buitenplaats
Architectuur
Lodewijk XVI-stijl

DIt is een woord uit de verklarende woordenlijst

Je kunt het wooord dan ook verklaren met een meer of minder lang tekstje. En als van toepassing dan kun je ook een link toevoegen naar een externe website met meer informatie. Die link verschijnt dan onder de verklarende tekst.

Klik hier voor meer informatie