Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Landgoederen en Buitenplaatsen in Zuid-Holland ontvangen? Schrijf je in!

Berbice

 
Voorschoten
Berbice is aangelegd op de plaats waar in 1369 de hoeve Almansgeest stond, eigendom van Ysbrand Almansz. In het midden van de 18de eeuw veranderde de toenmalige eigenaar de naam in Allemansgeest. Bij het beleg van Leiden in 1574 werd de boerderij door brand verwoest en in 1582 weer herbouwd. In 1669 werd de weduwe Adriana van Groenendijk eigenaar en zij bouwde met haar zoon Jan Poelaert het huidige huis. Dit wordt afgeleid uit het randschrift ‘Soli Deo Gloria anno 1674’ op de bronzen buitenbel. Pieter de la Court van der Voort verwerft het buiten in 1688 en het groeide uit tot een fraaie buitenplaats met oranjerie, schuitenhuis, tuinmanswoning, boomgaarden, moestuin en formele tuinaanleg. Het was de volgende eigenaar, Cornelis Denijs, die het interieur van het huis verfraaide met beschilderde behangsels. De tuin werd tussen 1751 en 1802 opgesierd met parterres, beelden, zitbanken en een menagerie met salon nabij de St. Nicolaesbrug.
Het statige landhuis heeft de entree aan de parkzijde en is te bereiken via een korte oprijlaan met fraai 18de-eeuws smeedijzeren toegangshek, dat voert naar het plein achter het huis. Aan de oprit ligt een eenvoudige dienstwoning. Op een aquarel uit 1788 is te zien dat er aan weerszijde van het landhuis een bouwhuis heeft gestaan.
Het landhuis heeft aan zowel de voor- als achterzijde een opvallende vijfzijdige uitbouw met een koepelvormig dak. Het oorspronkelijke interieur en karakter zijn nog grotendeels aanwezig. De oranjerie die waarschijnlijk tussen 1688 en 1695 is gebouwd, is één van de oudste in Nederland. Spouw, dubbele vloeren en dubbelwandige luiken zijn gevuld met boekweitdoppen. Boekweitdoppen hebben een isolerende werking en trekken geen vocht en ongedierte aan. Uit dezelfde tijd is de zelzame moestuinmuur in de vorm van een ‘mur à retranchements’ met rechte terugliggenden en vooruitspringende vlakken die onder een schuine hoek met elkaar zijn verbonden.
Pieter de la Court van der Voort heeft de buitenplaats tot 1716 in zijn bezit gehad en die periode is van groot belang geweest voor de parkaanleg. In zijn boek behandelt hij de aanleg van een buitenplaats met bomen, lanen, waterpartijen en zichtassen. Deze elementen zijn nog altijd te vinden op Berbice. Aan weerszijde van de zichtas zijn in kruisverband eiken geplant om vanaf de hoofdas doorzichten te creëeren. Achter en zijdeling van de formele tuinaanleg heeft het park kenmerken van een aanleg in landschappelijke stijl.

Landgoed

Typering
goed bewaard
Jaar 1e vermelding
1369
Ontstaansgeschiedenis
hoeve als uitgangspunt
Hoofdfunctie
er wordt nieuwe bestemming gezocht
Nevenfuncties
anti-kraak bewoning

Groen

Groenelementen
berceau, hagen, rosarium, grote solitaire boom, vista, eiland, oprijlaan, vijverpartij
Tuinarchitectuur
landschapsstijl met formele elementen
Hoofdfunctie groen
tuin

DIt is een woord uit de verklarende woordenlijst

Je kunt het wooord dan ook verklaren met een meer of minder lang tekstje. En als van toepassing dan kun je ook een link toevoegen naar een externe website met meer informatie. Die link verschijnt dan onder de verklarende tekst.

Klik hier voor meer informatie