Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Landgoederen en Buitenplaatsen in Zuid-Holland ontvangen? Schrijf je in!

Voorlinden

 
Wassenaar
Als ‘de hoffstede Hoochduyn ofte ’t huys Voorlinde’ in 1693 wordt verkocht is er reeds sprake van een buitenplaats. In 1717 wordt het huis aan beide zijden geflankeerd door L-vormige bouwhuizen, waarvan er één een oranjerie omvat.  De gebouwen staan aan een rond voorplein dat te bereiken is via de lange oprijlaan vanaf de Buurtweg. Er was een park in formele stijl met geometrische structuren, waterpartijen en parterres. De nog bestaande restanten van de tuinmuur stammen ook uit deze tijd. Modernisering van het park is door architect J.D. Zocher sr. opgepakt en in 1834 door zijn zoon voltooid. Kenmerkend zijn de bosrijke landschappelijke aanleg met slingerende vijver en wandelpaden langs open plekken en tuinornamenten. Grote veranderingen vonden plaats toen jonkheer Loudon eigenaar werd van Voorlinden. Hij liet in 1912 het huidige huis bouwen en één van de bouwhuizen afbreken. Onderaan de voet van de duinen liet hij het huidige huis met rode leipannen in Engelse landhuisstijl bouwen. Voor de eigen drinkwatervoorziening wordt een pomphuis in cottagestijl gebouwd en aan het begin van de oprijlaan, die iets oostelijker ligt dan de oorspronkelijke oprijlaan, komt een monumentaal hek en een portierswoning in de stijl van het nieuwe landhuis. Leonard Springer krijgt de opdracht een landschappelijke tuin te ontwerpen. Deze tuin kenmerkt zich door grotere open weiden met kleinere boomgroepen, waarmee het weidse karakter van een Engels landschapspark werd gecreëerd. Rondom het huis ontwierp de architect van het huis een geometrische tuin in nieuwe architectonische stijl als verlenging van de architectuur van het huis.
Na de Tweede Wereldoorlog kreeg Voorlinden een nieuwe bestemming. Nadat het huis als opleidingscentrum en conferentieoord in gebruik is geweest, is het in eind 20ste-eeuw grondig gerestaureerd en kon Voorlinden als luxe horecalocatie gehuurd worden voor zakelijke en particuliere evenementen.

Landgoed

Typering
goed bewaard
Jaar 1e vermelding
1669
Ontstaansgeschiedenis
hoeve als uitgangspunt
Architectuur
schilderachtig eclecticisme
Architecten
Johnston, R.J.
Hoofdfunctie
horeca/hotel/conferentieoord/evenementen
Nevenfuncties
trouwlocatie

Groen

Groenelementen
bos, gazons, lanen, kwekerij, moestuin, boomgroepen, grote solitaire boom, hoog opgaand geboomte, weiden, oprijlaan, slingerende paden, vijver, waterpartij
Tuinarchitectuur
architectonische stijl
Tuinarchitect
Johnston, R.J. , Zocher jr., Jan David , Zocher sr., Johan David
Hoofdfunctie groen
park

DIt is een woord uit de verklarende woordenlijst

Je kunt het wooord dan ook verklaren met een meer of minder lang tekstje. En als van toepassing dan kun je ook een link toevoegen naar een externe website met meer informatie. Die link verschijnt dan onder de verklarende tekst.

Klik hier voor meer informatie