Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Landgoederen en Buitenplaatsen in Zuid-Holland ontvangen? Schrijf je in!

Oud-Wassenaar

 
Wassenaar
In de Middeleeuwen verbond een dam in drassig veengebied, de Stoep, twee wat hogere strandwallen. Aan deze Stoep, de huidige Stoeplaan in Wassenaar, lag in 1679 de boerderij “de Astopwoning of Kleyn Haesbroek”. De opvolgende eigenaren bouwden een herenhuis met de naam Snippenstein naast de boerderij. Enige tijd later werd het landgoed Hoogwoude genoemd. Met de aankoop van de boerderij Out Wassenaer met omringende gronden kreeg de buitenplaats in 1806 de naam “t huys te Out Wassenaer”. In 1876 wordt het huis afgebroken en onder leiding van architect Constantijn Muyskens wordt een nieuw huis, Oud-Wassenaar, in neorenaissancestijl gebouwd. Hierbij werden ook een tuinmanswoning en stallen voor 20 paarden met koetshuis en koetsierswoning gerealiseerd. In diezelfde periode wordt de tuin getransformeerd tot een groots landschapspark. Tuinarchitect Petzold was hiervan de inspirator
In 1910 wordt Oud-Wassenaar hotel-restaurant en vervolgens diverse malen uitgebreid en aangepast. Odanks deze verbouwingen is het eveneens door Muskens ontworpen interieur grotendeels goed bewaard gebleven.
Oorspronkelijk was het park aanglegd in een vroege landschapsstijl met slingerende waterpartij, Chinese tempel en koepel. In deze tuin zijn op een kaart van Van der Noordaa restanten van een eerdere formele aanleg te zien in de vorm van rechte lanen. Van deze vroeg landschappelijke aanleg zijn alleen de rechte Oud-Wassenaarseweg, de Groen van Prinstererlaan en de Lindenlaan nog te herkennen.

Landgoed

Typering
goed bewaard
Jaar 1e vermelding
1679
Ontstaansgeschiedenis
hoeve als uitgangspunt
Architectuur
neorenaissance
Architecten
Muyskens, Constantijn
Hoofdfunctie
horeca/hotel/conferentieoord/evenementen
Nevenfuncties
trouwlocatie

Groen

Groenelementen
waterpartij, slingerende paden, perspectieven, boomgroepen, solitairen, oprijlaan, vijver
Tuinarchitectuur
landschapsstijl
Tuinarchitect
Petzold, Carl Eduard Adolf
Hoofdfunctie groen
park

DIt is een woord uit de verklarende woordenlijst

Je kunt het wooord dan ook verklaren met een meer of minder lang tekstje. En als van toepassing dan kun je ook een link toevoegen naar een externe website met meer informatie. Die link verschijnt dan onder de verklarende tekst.

Klik hier voor meer informatie