Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Landgoederen en Buitenplaatsen in Zuid-Holland ontvangen? Schrijf je in!

Oosterbeek

 
Wassenaar
De voormalige buitenplaats Oosterbeek grenst aan Clingendael en vormt daarmee een openbaar wandelgebied. De geschiedenis van Oosterbeek begint in 1629 met de aankoop van 15 morgen land en een boerenwoning door de gefortuneerde Jonathan van de Luchtenburch, raad en rentmeester-generaal van de Grafelijkheidseigendommen. De boerderij werd vervangen door een ruim, omgracht, huis. Uit die tijd is alleen de brede toegangslaan met aangrenzende sloten terug te vinden. In 1769 schilderde Jan Arends deze situatie, net als de menagerie met koepel aan een vijver. Huis en menagerie zijn verdwenen.
Het huidige park werd aangelegd naar ontwerp van J.D. Zocher sr., vermoedelijk in opdracht van Pieter Andries de Moraaz, eigenaar van 1791 tot 1802. In de lengteas van het huis werd een lange vijver gegraven met een eilandje. In het weiland ernaast was een slingerbeek met een kunstmatig opgehoogd duin in de binnenbocht aangelegd. Ook kwamen er slingerende lanen door de hakhoutbosjes . In 1819 kocht A.W. baron van Brienen, eigenaar van Clingendael, het aangrenzende Oosterbeek. Zocher jr. ging ook daar aan het werk. Een  tulpenboom, moerascypres en een oude haagbeuk op de oostelijke vijveroever zouden door hem kunnen zijn aangeplant, maar ook is mogelijk dat zijn zoon L.P. Zocher dat omstreeks 1854 heeft gedaan. De ‘Zocheriaanse’ tuinmanswoning ten oosten van de toegangslaan werd vermoedelijk rond 1854 gebouwd. In 1935 kwam het landgoed in handen van filmproducent Loet Barnstijn die er twee filmstudio’s liet bouwen (lees meer over deze episode). In de Tweede Wereldoorlog zijn deze verloren gegaan. De gemeente Den Haag kocht het landgoed in 1953.

Landgoed

Typering
goed bewaard
Jaar 1e vermelding
1629
Ontstaansgeschiedenis
hoeve als uitgangspunt
Architectuur
eclecticisme
Architecten
Zocher, Louis Paul
Hoofdfunctie
particuliere woning

Groen

Groenelementen
vijver, eiland, speelweide, grote solitaire boom, bospartijen, slingerende paden, rododendrongroepen, lanen, vijverpartij
Tuinarchitectuur
vroege landschapsstijl
Tuinarchitect
Zocher sr., Johan David , Zocher jr., Jan David , Zocher, Louis Paul
Hoofdfunctie groen
parkbos

DIt is een woord uit de verklarende woordenlijst

Je kunt het wooord dan ook verklaren met een meer of minder lang tekstje. En als van toepassing dan kun je ook een link toevoegen naar een externe website met meer informatie. Die link verschijnt dan onder de verklarende tekst.

Klik hier voor meer informatie