Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Landgoederen en Buitenplaatsen in Zuid-Holland ontvangen? Schrijf je in!

Clingendael

 
Wassenaar
Al in 1544 is er sprake van een verpachte boerderij op het terrein dat nu Clingedael wordt genoemd. Deze boerderij wordt in 1591 gekocht door Philips I Doublet en tot 1727 blijft het grondgebied in het bezit van deze familie. Zijn zoon Johan laat mogelijk een herenkamer aan de boerderij bouwen. Ook is er al sprake van een lange toegangslaan. De jongere broer van Johan, Philips II, heeft een belangrijke aanzet gegeven voor ontwikkeling tot buitenplaats. Hij kocht Clingendaal in 1652 van zijn broer, verwierf aangrenzende gronden en bouwde een eenvoudig huis op een dam in een afwateringssloot. Aan weerszijden van dit huis lagen omgrachte tuinen en boomgaarden. Er was een classicistische tuin met meer dan zes meter hoge hagen, die als een bijzonderheid werd beschouwd. Zijn zoon Philips III heeft het landgoed verder uitgebreid en verfraaid. Hij verhoogde het huis en bouwde twee vleugels aan. Ook liet hij de boerderij afbreken om plaats te maken voor een ruim voorplein met aan weerzijden van de ingang een gebouwtje. In het verlengde van de oprijlaan verrees een langerekt dienstgebouw dat in 1690 dienst deed als paardenstalling, bad en andere logementen. In de 18e eeuw worden de tuinen onder invloed van de mode van de tijd opener en er is een vijver gegraven. Het landgoed komt in 1790 in bezit van de familie van Brienen. In de Napoleontosche tijd wordt het huis verbouwd en krijgt het grotendeels zijn huidige uiterlijk. De tuin krijgt de voor die tijd kenmerkende landschapsstijl. Later wordt nog een vleugel met serre aan het huis aangebouwd. Van 1903 tot 1939 was Clingendael in handen van Marquérite Mary van Brienen, die een Oud-Hollandse tuin met dubbele terrastrap en de Japanse tuin liet aanleggen. Deze Oud-Hollandse tuin.is in 1918 opnieuw aangelegd als reconstructie van een deel van de fomele tuin uit 1680. Clingendael kwam in 1954 in handen van de gemeente Den Haag. In het huis werd het Nederlandsinstituut voor Vredesvraagstukken “Clingendael” gevestigd en het park werd opengesteld voot het publiek.

Landgoed

Typering
goed bewaard
Jaar 1e vermelding
1544
Ontstaansgeschiedenis
hoeve als uitgangspunt
Hoofdfunctie
zakelijk gebruik

Groen

Groenelementen
Japanse tuin, rosarium, begraafplaats, dierenbegraafplaats, fazantenbos, speelweide, vogeltuin, bomenrijen, boompartijen, grote solitaire bomen, weiden, gracht, vijver, waterpartijen, heuvel, sloten, Japanse tuin, zichtassen
Tuinarchitectuur
landschapsstijl
Tuinarchitect
Zocher sr., Johan David , Zocher jr., Jan David , Petzold, Carl Eduard Adolf
Hoofdfunctie groen
park

DIt is een woord uit de verklarende woordenlijst

Je kunt het wooord dan ook verklaren met een meer of minder lang tekstje. En als van toepassing dan kun je ook een link toevoegen naar een externe website met meer informatie. Die link verschijnt dan onder de verklarende tekst.

Klik hier voor meer informatie