Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Landgoederen en Buitenplaatsen in Zuid-Holland ontvangen? Schrijf je in!

Oostergeest

 
Warmond
Oostergeest is zoals vele buitenplaatsen voortgekomen uit een boerderij. In 1667 bevond zich hierbij al een herenhuis en in 1729 werden gronden aangekocht waarmee het buiten zijn huidige omvang kreeg. Het landhuis kreeg in 1733 een koepelkamer, in de eerste jaren van de 19de eeuw werd het huis 50 cm verhoogd en in de tweede helft van de 19de eeuw is ongeveer de helft van het lage bouwdeel achter het herenhuis afgebroken. Met deze wijziging is de keuken in de koepelkamer gesitueerd. Sinds de laatste verbouwing is het huis nauwelijks meer gewijzigd. Wat resteert is een classicistisch huis met empire versieringen. Authentieke elementen als schuifvensters, oorpronkelijk hang- en sluitwerk en de indeling van het huis met op de verdieping een enfilade (kamers die zowel via de gang als via een tussendeur met elkaar in verbinding staan). Het koetshuis dat tegelijk met het herenhuis is gebouwd heeft helaas weinig van zijn oorspronkelijke toestand behouden. De tuin van Oostergeest was oorspronkelijk geometrisch van opzet. Vanaf het begin van de 19de eeuw hebben aanpassingen naar een aanleg in landschapsstijl plaatsgevonden. Aan de geometrische aanleg herinneren de indrukwekkende linden aan weerszijden van de rechte laan ten noordoosten van het huis. In de tuin bevindt zich een drietal prieeltjes uit de 18de en 19de eeuw. Zowel het huis als het park zijn al ruim 150 jaar in bezit van dezelfde familie, die er naar streeft huis en park in goede conditie te houden.

Landgoed

Typering
goed bewaard
Ontstaansgeschiedenis
hoeve als uitgangspunt
Architectuur
classicisme
Hoofdfunctie
particuliere woning

Groen

Groenelementen
lanen, hagen, vijver, boomgroepen, slingerpaden, rododendrongroepen, moestuin, solitaire bomen, vista, weiden, vijverpartij, waterlopen
Tuinarchitectuur
landschapsstijl
Hoofdfunctie groen
tuin

DIt is een woord uit de verklarende woordenlijst

Je kunt het wooord dan ook verklaren met een meer of minder lang tekstje. En als van toepassing dan kun je ook een link toevoegen naar een externe website met meer informatie. Die link verschijnt dan onder de verklarende tekst.

Klik hier voor meer informatie