Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Landgoederen en Buitenplaatsen in Zuid-Holland ontvangen? Schrijf je in!

Nieuw Rhodenrijs

 
Rotterdam
Ingeklemd tussen de Delftweg en de A13 ligt grenzend aan het grondgebied van buitenplaats De Tempel het landgoed Nieuw Rhodenrijs. Het buiten werd in het Interbellum in opdracht van de Rotterdamse redersfamilie Van Hoboken gesticht. De voornaamste bebouwing werd in traditionalistische stijl ontworpen door architect P.C. Pouderoyen en in 1933 gerealiseerd. Het betreft de brug met toegangshek aan de Delftweg en het landhuis met de daarmee door een onderdoorgang verbonden garage.
Na verkoop heeft het landgoed verschillende functies geherbergd. In de jaren tachtig van de 20ste eeuw was op de begane grond van het landhuis een restaurant gevestigd. Uit die tijd dateert de glazen serre die over de volle breedte van het pand is opgetrokken. In de jaren negentig van de 20ste eeuw vestigde de zorggroep Parnassia/Bavo een opvang voor verslaafden op het landgoed. Op zaterdag 10 juli 2010 brak rond 14.00 uur een brand uit. Hierbij zijn de kappen van de haaks op het hoofdvolume staande vleugel en de garage door brand- en waterschade verloren gegaan. Herstel heeft nog niet plaatsgevonden.

Landgoed

Typering
goed bewaard
Jaar 1e vermelding
1933
Ontstaansgeschiedenis
gesticht als buitenplaats
Architectuur
traditionalisme
Architecten
Pouderoyen, C.M.
Hoofdfunctie
er wordt nieuwe bestemming gezocht
Nevenfuncties
anti-kraak bewoning

Groen

Tuinarchitectuur
gemengde tuinstijl

DIt is een woord uit de verklarende woordenlijst

Je kunt het wooord dan ook verklaren met een meer of minder lang tekstje. En als van toepassing dan kun je ook een link toevoegen naar een externe website met meer informatie. Die link verschijnt dan onder de verklarende tekst.

Klik hier voor meer informatie