Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Landgoederen en Buitenplaatsen in Zuid-Holland ontvangen? Schrijf je in!

Dubbelsteyn

 
Dordrecht
Van Dubbelsteyn aan de Dubbelsteynlaan rest slechts een gedeelte van het park. Op de oudste kaarten van de polder Oud-Dubbeldam is het buiten al te herkennen. Er is op het eiland een tweede Dubbelsteyn geweest, vermoedelijk in de buurt van het latere Weizigt, hetgeen voor veel verwarring heeft gezorgd. Het hier behandelde Dubbelsteyn is omstreeks 1730 ontstaan uit een boerderij. Onder de eigenaars waren de familie Hoeufft en Onderwater. Het herenhuis werd omstreeks 1785 gebouwd en in 1790, zowel voor- als achterzijde, afgebeeld door Jan Arends. De parkaanleg kenmerkte zich door formele en vroeg-landschappelijke elementen, zo blijkt onder meer uit deze tekeningen. De bewaard gebleven natuurstenen hekpijlers aan de huidige Dubbelsteijnlaan stonden er toen ook al.
Dubbelsteyn groeide uit tot een groot buiten in een tijd dat andere luisterrijke buitenplaatsen alweer op hun retour waren. Omstreeks het midden van de 19de eeuw is de tuin in Engelse landschapsstijl herschapen door de bekende tuinarchitect J.D. Zocher jr. In 1878 werd het huis afgebroken, waarna de oranjerie annex koetshuis enige tijd als woning dienst deed. Ook deze bebuwing is inmiddels verdwenen. Na het overlijden in 1958 van H.F. de Court Onderwater, de laatste eigenaar, kocht de gemeente Dubbeldam het landgoed op en transformeerde een deel ervan tot openbaar park.

Landgoed

Typering
gedeeltelijk nog bestaand
Jaar 1e vermelding
1730
Ontstaansgeschiedenis
hoeve als uitgangspunt

Groen

Tuinarchitectuur
Engelse landschapsstijl
Tuinarchitect
Zocher jr., Jan David
Hoofdfunctie groen
wandelgebied

DIt is een woord uit de verklarende woordenlijst

Je kunt het wooord dan ook verklaren met een meer of minder lang tekstje. En als van toepassing dan kun je ook een link toevoegen naar een externe website met meer informatie. Die link verschijnt dan onder de verklarende tekst.

Klik hier voor meer informatie