Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Landgoederen en Buitenplaatsen in Zuid-Holland ontvangen? Schrijf je in!

Amstelwijck

 
Dordrecht
Van de voormalige buitenplaats Amstelwijck is een bakstenen toegangsbrug, met daarop hekpijlers met natuurstenen bekroning, bewaard gebleven. Amstelwijck werd in 1661 - het jaartal op de brug - gesticht, vermoedelijk door de Amsterdamse wapenfabrikant Hendrik Trip (1607-1666), bouwer van het bekende Trippenhuis in Amsterdam.
Op 17de- en 18de-eeuwse kaarten staat Amstelwijck afgebeeld als een bescheiden buitenplaats met herenhuis en boerderij. In 1866 is het herenhuis gesloopt. Van het terrein bleef door de aanleg van een autosnelweg en van de zeehaven in de Dordtse Kil maar weinig over. Wel bestaat de 17de-eeuwse boerderij nog. De bijbehorende schuur brandde in de jaren tachtig van de 20ste eeuw af.
In 1920 werd op Amstelwijck het klooster "Klein-Amstelwijck" gebouwd, dat tussen 1992 en 1995 dienst deed als asielzoekerscentrum. Daartoe werd direct ten oosten van het kloostergebouw een flatgebouw neergezet. Dit complex kreeg in 1998 een kantoorbestemming. De rest van het voormalige landgoed is versnipperd in percelen voor particulieren.

Landgoed

Typering
(grotendeels) verdwenen
Jaar 1e vermelding
1661
Ontstaansgeschiedenis
hoeve als uitgangspunt
Hoofdfunctie
gedenkteken

DIt is een woord uit de verklarende woordenlijst

Je kunt het wooord dan ook verklaren met een meer of minder lang tekstje. En als van toepassing dan kun je ook een link toevoegen naar een externe website met meer informatie. Die link verschijnt dan onder de verklarende tekst.

Klik hier voor meer informatie