Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Landgoederen en Buitenplaatsen in Zuid-Holland ontvangen? Schrijf je in!

Develstein

 
Zwijndrecht
Op de hoek van Develsingel en Plantageweg ligt het omgrachte huisterrein van Develstein, dat nu als openbaar park dient. Develstein werd na de bedijking van de Zwijndrechtse waard (1332) gesticht door Willem van Duivenvoorde. Hij hield de grond in leen van de Hollandse graaf. Rond 1490 was Develstein niet langer in adellijke handen. Het kwam toen in bezit van Johan Duyck (overleden 1497), een zoon uit een aanzienlijk Dordts geslacht. Het kasteel was toen kennelijk uit leenband ontslagen, want het werd omschreven ‘als een vry allodrael goed niet onderworpen eenige vassaelgie, hebbende vrije swaanedrift in de Devel en anders’. In 1572 werd Develstein door de Spanjaarden verwoest. In 1594 kwam de ruïne in handen van het aanzienlijke Dordtse geslacht Van Beveren. Cornelis van Beveren (overleden 1663) verbouwde Develstein tot buitenplaats, die volgens overlevering ontmoetingsplaats zou worden van een literaire kring, vergelijkbaar met de legendarische Muiderkring rond P.C. Hooft.
Develstein werd in 1824 gesloopt. Een niet al te betrouwbare prent van 1771 toont een uit verscheidene vleugels bestaand, in hoofdlijnen mogelijk middeleeuws huis. Van het 17de-eeuwse interieur van Develstein bestaat een gedetailleerde beschrijving van Cornelia van Beveren (overleden 1666).

Landgoed

Typering
(grotendeels) verdwenen
Ontstaansgeschiedenis
feodale achtergrond (kastelen)

Groen

Hoofdfunctie groen
park

DIt is een woord uit de verklarende woordenlijst

Je kunt het wooord dan ook verklaren met een meer of minder lang tekstje. En als van toepassing dan kun je ook een link toevoegen naar een externe website met meer informatie. Die link verschijnt dan onder de verklarende tekst.

Klik hier voor meer informatie