Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Landgoederen en Buitenplaatsen in Zuid-Holland ontvangen? Schrijf je in!

Huys te Woude

 
Ridderkerk
In de gemeente Ridderkerk ligt in de Riederwaard bij Slikkeveer de kasteelruïne van het adellijke geslacht Van Woude, dat hier een grafelijk domein in leen hield. De bouw van het kasteel begon in 1372, maar werd nooit voltooid, omdat in 1373 de Riederwaard onder water kwam te staan. Het reeds tot stand gekomen muurwerk weerstond de vloed, maar werd tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten omver getrokken. Tijdens de Sint-Elisabethsvloed in 1421 raakten de resten met een laag klei bedekt.
In 1968-1969 werden de resten van Huis te Woude archeologisch onderzocht. De omgetrokken muren werden teruggevonden, waardoor een vrij betrouwbare reconstructie mogelijk was. In 1969 werd het muurwerk geconsolideerd en gedeeltelijk opgemetseld. Op een deel van de oorspronkelijk bredere gracht kwam weer zicht.
Het kasteel mat circa vijftien bij twintig meter. Een muur verdeelde het gebouw in de lengte in twee beuken. Er was tenminste één verdieping, waarop waarschijnlijk een representatieve zaal was gevestigd. De begane grond had het karakter van een door spleetvensters verlichte kelder. Omdat het opgaande muurwerk slechts 50 tot 65 centimeter dik was, stond bij Huis te Woude vermoedelijk niet zozeer de verdediging maar de woonfunctie voorop.

Landgoed

Typering
(grotendeels) verdwenen
Jaar 1e vermelding
1372
Ontstaansgeschiedenis
feodale achtergrond (kastelen)

DIt is een woord uit de verklarende woordenlijst

Je kunt het wooord dan ook verklaren met een meer of minder lang tekstje. En als van toepassing dan kun je ook een link toevoegen naar een externe website met meer informatie. Die link verschijnt dan onder de verklarende tekst.

Klik hier voor meer informatie