Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Landgoederen en Buitenplaatsen in Zuid-Holland ontvangen? Schrijf je in!

Olaertsduyn

 
Oostvoorne
Jacht- en buitenverblijf Olaertsduyn werd in 1910 ontwopen door architect J.W. Hanrath in opdracht van de Rotterdamse cargadoor en reder William Smith. De tuinaanleg werd verzorgd door tuinarchitect L.A. Springer, die vaker met Hanrath samenwerkte. Rondom het huis is de tuinaanleg geometrisch, verder weg wordt de beplanting geleidelijk meer landschapppelijk. De paden in het landschappelijke deel vormen een ovaal patroon. Een tweede ovaal omsluit de eerste, die op zijn beurt het huis omsluit. In de ruimte tussen de twee ovalen ligt een parkachtig bos, dat wordt doorsneden door paden een beekjes. Vanaf het huis voert een trap in een symmetrie-as naar de lagere siertuin en naar de grote symmetrische vijver. De landschappelijke aanleg wordt doorsneden door drie lanen, die elkaar exact in het midden van het huis snijden.
Na de Tweede Wereldoorlog keerde de familie van Hoey Smith niet terug naar Olaertsduyn. In 1949 werden huis en tuin in gebruik genomen door de Volkshogeschool. In de loop der jaren zijn er nieuwe gebouwen op het terrein bijgekomen.
In 1995 werd begonnen met restauratie van de tuinaanleg. Zichtassen werden opengehakt, padenstelsels hersteld, ‘nieuwe’ paden gesloten. De dichtgegroeide vijver werd uitgegraven. Olaertsduyn is rijk aan stinzenplanten. 

Landgoed

Typering
goed bewaard
Ontstaansgeschiedenis
gesticht als buitenplaats
Architectuur
nieuw historiserende stijl
Architecten
Hanrath, Johan Wilhelm
Hoofdfunctie
horeca/hotel/conferentieoord/evenementen

Groen

Groenelementen
zichtassen, lanen, vijver
Tuinarchitectuur
landschapsstijl
Tuinarchitect
Springer, Leonard A.
Hoofdfunctie groen
parkbos

DIt is een woord uit de verklarende woordenlijst

Je kunt het wooord dan ook verklaren met een meer of minder lang tekstje. En als van toepassing dan kun je ook een link toevoegen naar een externe website met meer informatie. Die link verschijnt dan onder de verklarende tekst.

Klik hier voor meer informatie