Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Landgoederen en Buitenplaatsen in Zuid-Holland ontvangen? Schrijf je in!

Mildenburg

 
Oostvoorne
Aan de noordoostelijke rand van Oostvoorne ligt in het binnenduingebied de voormalige buitenplaats Mildenburg. In 1736, toen Dirk van Leyden (overleden 1764), sinds 1724 heer van Oostvoorne, het goed aankocht, bestond er al een ‘cierlijke en welgelegen buitenplaats en woning, genaamt Mildenburg’. Dirks zoon Helenus Willem (overleden 1795) verbeterde het buiten aanzienlijk. Op een kaart van landmeter E.J. Dintel van 1785 is een uitgestrekte parkaanleg te zien met een ingewikkeld lanenpatroon. De aanleg wordt bepaald door een kaarsrechte en met dubbele rijen eikenbomen beplante zichtlaan. Aan het oostelijke uiteinde van dit tracé stond tot 1947 een eenvoudig, eenlaags huis, waarvan de voorgevel vijf venstertraveeën breed was. Of dit het oorspronkelijke huis was, is onduidelijk.
Het terrein omvatte verder onder meer een sterrenbos en een waterpartij. Opmerkelijk was het doolhof, dat een kopie van het Doolhof te Versailles lijkt te zijn geweest.
Mildenburg bestaat thans voor het grootste deel uit bos en weiden. Onderdelen van de historische aanleg, waaronder de zichtlaan, zijn in het huidige terrein nog herkenbaar. De voormalige buitenplaats is vermaard om zijn rijke stinzenflora.

Landgoed

Typering
gedeeltelijk nog bestaand

Groen

Groenelementen
sterrenbos, eikenlaan, lanen, slingerende lanen, slingerende paden, slingerpaden
Tuinarchitectuur
landschapsstijl met formele elementen
Hoofdfunctie groen
wandelgebied

DIt is een woord uit de verklarende woordenlijst

Je kunt het wooord dan ook verklaren met een meer of minder lang tekstje. En als van toepassing dan kun je ook een link toevoegen naar een externe website met meer informatie. Die link verschijnt dan onder de verklarende tekst.

Klik hier voor meer informatie