Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Landgoederen en Buitenplaatsen in Zuid-Holland ontvangen? Schrijf je in!

Kooysight

 
Oostvoorne
Aan de Heveringseweg, even ten zuiden van Oostvoorne, ligt het buitentje Kooysight. De naam verwijst naar een voormalige eendenkooi ten westen van het huis. De eerste vermelding van het goed dateert van 1682. Het werd door de eeuwen heen door rijke Briellenaren als zomerhuis gebruikt.
Het huis is vanaf de weg goed zichtbaar. Het is een eenvoudig, witgepleisterd pand van één bouwlaag onder een zadeldak met dakkapellen, met links en rechts van de voordeur drie respectievelijk twee vensters. Tegen de linkerzijde van het huis staat een zwartgeteerde houten schuur. De oudste delen van het huis dateren uit de 17de eeuw. Na uitbreidingen in de 18de en 19de eeuw, volgde in de jaren 1949-1950 een ingrijpende verbouwing in verband met de herbestemming tot hotel. Sinds 1962 wordt Kooysight weer particulier bewoond.
Achter het huis ligt een gazon. Verder bestaat het park grotendeels uit bos, dat via kronkelpaden toegankelijk is. De verscheidenheid van de beplanting is opvallend. Dit is te danken aan Theodore baron Collot d’Escury, die Kooysight tussen 1892 en 1932 bewoonde en een enthousiast verzamelaar en kweker van bomen was. Achter de schuur liggen een moes- en bloementuin.

Landgoed

Typering
goed bewaard
Jaar 1e vermelding
1682
Hoofdfunctie
particuliere woning

Groen

Groenelementen
bloemperken, moestuin, bos, slingerpaden
Hoofdfunctie groen
tuin

DIt is een woord uit de verklarende woordenlijst

Je kunt het wooord dan ook verklaren met een meer of minder lang tekstje. En als van toepassing dan kun je ook een link toevoegen naar een externe website met meer informatie. Die link verschijnt dan onder de verklarende tekst.

Klik hier voor meer informatie