Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Landgoederen en Buitenplaatsen in Zuid-Holland ontvangen? Schrijf je in!

Kasteel Capelle

 
Capelle aan den IJssel
Aan de Slotlaan nabij de Hollandsche IJsseldijk liggen ondergronds de resten van het kasteel Capelle, dat Dirc Traveys van Moordrecht rond 1285 liet bouwen. Tijdens archeologisch onderzoek in de jaren zestig van de 20ste eeuw werden deze resten blootgelegd. Het slot bestond uit een zaalgebouw met hoektorens en had met spaarbogen gelede muren. Aan de oostzijde verrees een poortgebouw. Tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten van 1351 werd het kasteel verwoest. Het na 1375 nieuw gebouwde kasteel werd ook verwoest  na de moord op Aleida van Poelgeest in 1394. Vervolgens werd even ten noorden van het oude kasteel een niet versterkt huis opgetrokken. De contouren hiervan zijn met een donkere steensoort aangegeven in het plaveisel van het Slotplein.
In 1612 liet de Rotterdamse koopman Johan van der Veken, sinds datzelfde jaar eigenaar van de heerlijkheid Capelle, op de resten van Dirc Travey’s kasteel een herenhuis met kasteelachtige allure bouwen. De nogal pretentieuze ommuring en torens van het geheel waren ongetwijfeld bedoeld om de heerlijke status van de burgerlijke eigenaar te onderstrepen. Het huis van Van der Veken werd in 1797 gesloopt. Alleen het omgrachte terrein is nog herkenbaar. Aan de overzijde van de Slotlaan staat de gevangenis van het kasteel. Van het vroeg 17de-eeuwse torentje fungeerde de zolder als duiventil, een opzet die vergelijkbaar is met de grotere toren bij kasteel Te Werve in Rijswijk.

Landgoed

Typering
(grotendeels) verdwenen
Ontstaansgeschiedenis
feodale achtergrond (kastelen)
Hoofdfunctie
museum

Groen

Groenelementen
gracht
Hoofdfunctie groen
park

DIt is een woord uit de verklarende woordenlijst

Je kunt het wooord dan ook verklaren met een meer of minder lang tekstje. En als van toepassing dan kun je ook een link toevoegen naar een externe website met meer informatie. Die link verschijnt dan onder de verklarende tekst.

Klik hier voor meer informatie