Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Landgoederen en Buitenplaatsen in Zuid-Holland ontvangen? Schrijf je in!

Vredenoord

 
Rotterdam
Franco du Bois, oud-burgemeester van Rotterdam, kocht in 1698 een huis met land aan de Kralingse ’s-Gravenweg in Rotterdam. Deze aankoop vormde het begin van de buitenplaats Vredenoord. Op dit buiten woonden in twee eeuwen zo’n tien families.
Eén van de eigenaren was Dirk Adriaan van der Burch, die in 1746 naast fl 8.000,- voor opstallen en terrein ook nog eens fl 2.800,- neertelde voor de overname van ‘behangsels, doekramen, spiegels in de schoorsteenen, schilderijen en plaaten in de schoorsteenen, alsmede die in ’t secreet staat, oranjeboomen en verder tuingereedschappen’. Tot de tuinboedel behoorden verder drie grote beelden achter het huis, zes kleine beelden om de kom, vier vazen op de hekpilasters en een grote vaas in de parterre voor het huis. Op de kaart van Kralingen van circa 1810 is Vredenoord goed te onderscheiden. Huis en enkele bijgebouwen zijn te zien, alsmede een park in landschapsstijl met slingerlanen en grote waterpartijen.
De laatste particuliere bewoner, J.F. Ficq, overleed in 1888. Vervolgens was Vredenoord van 1922 tot 1953 in gebruik als sanatorium. Daarna kwam het in bezit van het Sint Franciscus Gasthuis, die er een tehuis voor rooms-katholieke meisjes van maakte. Inmiddels was er een kapel aan het huis vastgebouwd.
In de jaren zestig raakte het voormalige buiten in verval, en ondanks de monumentenstatus was het pand niet meer te redden. Na de sloop herbouwde men in 1972 op de vrijgekomen plek het hofje ‘Kuyl’s Fundatie’, afkomstig van de Schiekade. Zo maakte het ene monument plaats voor het andere.

Landgoed

Typering
(grotendeels) verdwenen
Architecten
Pické, Pieter
Hoofdfunctie
horeca/hotel/conferentieoord/evenementen

DIt is een woord uit de verklarende woordenlijst

Je kunt het wooord dan ook verklaren met een meer of minder lang tekstje. En als van toepassing dan kun je ook een link toevoegen naar een externe website met meer informatie. Die link verschijnt dan onder de verklarende tekst.

Klik hier voor meer informatie