Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Landgoederen en Buitenplaatsen in Zuid-Holland ontvangen? Schrijf je in!

Schoonoord

 
Rotterdam
Schoonoord, gesticht in 1706, was een van de talrijke buitens in de rond 1700 bedijkte Muizenpolder, grenzend aan de Maas. De tweede eigenaar, Anthony de Vogel, liet op het terrein van Schoonoord tussen 1722 en 1729 een herenhuis bouwen dat niet meer bestaat.
De dijken van de polder waren een geliefd wandelgebied voor Rotterdammers. Aan de ene zijde liep men langs de Maas, aan de andere had men zicht op tal van huizen, tuinen, koepels en oranjerieën in de Muizenpolder. Door de expansie van Rotterdam kwam de Muizenpolder in de 19de eeuw in het centrale stedelijke gebied te liggen; in 1852 werd de functie van openbare wandelplaats opgeheven in verband met stads- en havenuitbreidingen.
Schoonoord trof in 1916 hetzelfde lot als tal van andere buitenplaatsen in die tijd: verkoop aan een bouwexploitant. Vaak bleef er van de oorspronkelijke aanleg weinig over, Schoonoord had echter geluk. Stedenbouwkundige P. Verhagen ontwierp een plan voor exploitatie, waarbij de oude toestand van de vroegere buitenplaats Schoonoord zoveel mogelijk werd behouden. Het grootste deel van dit ontwerp werd uitgevoerd in de jaren twintig. Na de Tweede Wereldoorlog zijn er nog plannen geweest om op Schoonoord een universiteitscampus te stichten. De eigenaar wilde zijn grond daartoe echter niet verkopen.
Slingerende paden te midden van oud geboomte en een niervormige vijver bepalen het beeld van Schoonoord. Er zijn bijzondere planten en bomen te vinden, waaronder een Libanonceder. Verder staat er nog een tuinmanswoning uit circa 1900.
Delen van het terrein met daarop een villa (1926) met moderne uitbreiding en een koetshuis (1855) zijn inmiddels afgesplitst. Het als openbaar park functionerende Schoonoord is een zeldzame oase van rust te midden van het stadsgewoel.

Landgoed

Typering
gedeeltelijk nog bestaand
Jaar 1e vermelding
1706
Ontstaansgeschiedenis
gesticht als buitenplaats

Groen

Groenelementen
slingerende paden, vijver
Tuinarchitectuur
gemengde tuinstijl
Tuinarchitect
Zocher jr., Jan David
Hoofdfunctie groen
park

DIt is een woord uit de verklarende woordenlijst

Je kunt het wooord dan ook verklaren met een meer of minder lang tekstje. En als van toepassing dan kun je ook een link toevoegen naar een externe website met meer informatie. Die link verschijnt dan onder de verklarende tekst.

Klik hier voor meer informatie