Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Landgoederen en Buitenplaatsen in Zuid-Holland ontvangen? Schrijf je in!

Huis Ten Berghe

 
Rotterdam
De ruïne van het kasteel Huis ten Berghe staat op een opmerkelijke plek: de begraafplaats van de Nederlands Hervormde kerk van het voormalige dorp Hillegersberg. Die begraafplaats was er uiteraard nog niet toen de rechthoekige, bakstenen donjon in de 13de eeuw op een zandrug, een zogeheten donk, werd gebouwd. De woontoren bestond in die tijd waarschijnlijk uit twee verdiepingen boven een overwelfde kelder. De ingang bevond zich op de verdieping en was via een houten trap te bereiken. Bij de woontoren stonden een kerkje (een voorloper van de huidige kerk) en een boerderij. Kerk en kasteel waren via een brug met elkaar verbonden.
De eerste vermelding van het Huis ten Berghe dateert van 1269. Het kasteel werd toen door Floris V in erfleen gegeven aan Aleyde, dochter van Vrancke Stoep van Hildegardsberghe. In 1426 verwoestte het leger van Jacoba van Beieren de woontoren. Aan het begin van de 19de eeuw ziet men in de ruïne het ultieme symbool van vergankelijkheid en daarom laten na 1832 voorname families hun grafkelders in en om de ruïne plaatsen. Dit levert tegenwoordig de enigszins vreemde aanblik op van een kasteelruïne die een terrasaanleg van graven bekroond.

Landgoed

Jaar 1e vermelding
1269
Ontstaansgeschiedenis
feodale achtergrond (kastelen)

DIt is een woord uit de verklarende woordenlijst

Je kunt het wooord dan ook verklaren met een meer of minder lang tekstje. En als van toepassing dan kun je ook een link toevoegen naar een externe website met meer informatie. Die link verschijnt dan onder de verklarende tekst.

Klik hier voor meer informatie