Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Landgoederen en Buitenplaatsen in Zuid-Holland ontvangen? Schrijf je in!

De Heuvel

 
Rotterdam
De voormalige buitenplaats De Heuvel ligt in het westelijke deel van Het Park in Rotterdam. Dit bevindt zich in het buitendijkse gebied tussen de Westzeedijk en de Nieuwe Maas.
Het huis lag oorspronkelijk tegen een zomerdijkje, met de voorgevel gericht op de Westzeedijk. Op een kaart van A. Munro uit 1822 is te zien dat het buiten in die tijd een aanleg in vroege landschapsstijl had. Daarnaast lagen er nutsgronden met onder meer een houtzaagmolen en blekerijen in het oostelijke deel van het latere park.
Twee afbeeldingen van rond 1855 tonen het huis met een nieuwe, naar de Maas gerichte voorgevel. Ten zuiden van het huis lag een slingerende waterpartij. De opdrachtgever van deze veranderingen was J.A. Nottebohm. Hij heeft daarvoor mogelijk de firma Zocher in de arm genomen, die indertijd bezig was met de aanleg van het oostelijke deel van het park.
De gemeente kocht de buitenplaats in 1875 aan en ontwikkelde plannen om het geheel te doorgraven ten behoeve van een verlenging van de Westerhaven. Intussen werd het park opengesteld. Dit beviel zo goed dat de openstelling permanent werd.
De aanleg van De Heuvel, die sinds 1895 in hoofdlijnen hetzelfde is gebleven, werd bij de rest van het parkterrein getrokken. Het huis doet tegenwoordig dienst als horecagelegenheid.

Landgoed

Typering
goed bewaard
Hoofdfunctie
horeca/hotel/conferentieoord/evenementen

Groen

Groenelementen
rododendronpartijen, zichtassen, heuvel, waterpartij
Tuinarchitectuur
landschapsstijl met formele elementen
Tuinarchitect
Zocher jr., Jan David , Zocher, Louis Paul
Hoofdfunctie groen
park

DIt is een woord uit de verklarende woordenlijst

Je kunt het wooord dan ook verklaren met een meer of minder lang tekstje. En als van toepassing dan kun je ook een link toevoegen naar een externe website met meer informatie. Die link verschijnt dan onder de verklarende tekst.

Klik hier voor meer informatie