Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Landgoederen en Buitenplaatsen in Zuid-Holland ontvangen? Schrijf je in!

Huis Te Riviere of Mathenesse

 
Schiedam
Huis te Riviere werd in 1258 gebouwd door Aleida (overleden 1284), een dochter van de Hollandse graaf Floris IV van Holland, die gehuwd was met Jan van Avesnes uit Henegouwen. Omdat Aleida de burcht zonder grafelijke toestemming had gebouwd, nam haar neef graaf Floris V hem in beslag en gaf hem vervolgens in leen aan Aleida’s zoon Floris. In 1339 werd Dirk van Mathenesse ermee beleend. Het kasteel werd in 1575 door Schiedam verwoest, opdat het de Spaanse troepen niet als basis kon dienen, hetgeen uiteindelijk toch gebeurde. In 1590 werd het complex definitief verwoest.
Van het bakstenen kasteel zijn de muren van de 13de-eeuwse, vierkante donjon gedeeltelijk tot en met de tweede bouwlaag bewaard gebleven. Boven een overwelfde kelder lag een zaal met vensters en een haard. In de zuidwand van deze zaal bevindt zich een geprofileerde spitsboognis met driepasvulling, waarin een afvoer is aangebracht. Waarschijnlijk was hier een wasbekken.
Ten zuiden van de omgrachte donjon, die rond 1350 werd vergroot, lag mogelijk reeds in de 13de eeuw een rechthoekige voorburcht. Hiervan is bovengronds niets meer te zien. De ruïne van de donjon valt helaas nauwelijks op. Sinds 1997 wordt zij omstulpt door moderne hoogbouw.

Landgoed

Typering
gedeeltelijk nog bestaand
Ontstaansgeschiedenis
feodale achtergrond (kastelen)

DIt is een woord uit de verklarende woordenlijst

Je kunt het wooord dan ook verklaren met een meer of minder lang tekstje. En als van toepassing dan kun je ook een link toevoegen naar een externe website met meer informatie. Die link verschijnt dan onder de verklarende tekst.

Klik hier voor meer informatie