Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Landgoederen en Buitenplaatsen in Zuid-Holland ontvangen? Schrijf je in!

Holy

 
Vlaardingen
In de Vlaardingse stadswijk Holy staat aan de Holysingel, langs de oprijlaan naar het Holy-Ziekenhuis, als ingang naar een rechthoekige tuin, het inrijhek van de voormalige heerlijkheid en ridderhofstad Holy. Dit hek bestaat uit twee bakstenen pijlers, met daartussen een dubbel smeedijzeren hek, bekroond door een boogvormige versiering, waarin het wapen van de heerlijkheid, de letters HO en LY en het jaartal 1735 zijn aangebracht. Op de pijlers staan hardstenen topstukken met bekroonde wapenschilden waarop nog restanten van familiewapens te zien zijn. In de rustbank achter het hek bevinden zich twee wapenstenen, afkomstig van de boerderij van de heerlijkheid.
De hekpijlers en de boerderij moesten in 1964 wijken voor de aanleg van de stadswijk die de naam Holy kreeg. De hekpijlers werden opgeslagen. Op aandringen van de toenmalige eigenaresse, mevrouw Van Aardenne-Heykoop, vrouwe van Holy, werd het hek in 1971 gerestaureerd en weer vlak bij zijn oorspronkelijke plaats opgesteld, als ingang van een inmiddels opgeheven rosarium.
Het hek dateert uit 1735 en markeerde de ingang van de ridderhofstad Holy, het centrum van de heerlijkheid Holy, bestaande uit een middeleeuwse woontoren en een boerderij. De naam Holy is een samentrekking van Hoge Lede: een hoge plaats aan een lede of watering. Met deze watering werd hoogstwaarschijnlijk de prehistorische kreek bedoeld, de Vlairdingh, die ten oosten van de heerlijkheid lag.

Landgoed

Typering
(grotendeels) verdwenen
Ontstaansgeschiedenis
feodale achtergrond (kastelen)

DIt is een woord uit de verklarende woordenlijst

Je kunt het wooord dan ook verklaren met een meer of minder lang tekstje. En als van toepassing dan kun je ook een link toevoegen naar een externe website met meer informatie. Die link verschijnt dan onder de verklarende tekst.

Klik hier voor meer informatie