Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Landgoederen en Buitenplaatsen in Zuid-Holland ontvangen? Schrijf je in!

Meerzigt

 
Zoetermeer
Zijn veel buitenplaatsen reeds lang verdwenen of onherkenbaar verbouwd, het statige Meerzigt is nog in vrijwel originele 17de-eeuwse staat bewaard gebleven. De regent Jacob Thierens (1626-1678) laat in 1677 een landhuis bouwen vòòr een al bestaande boerderij. Over het bouwjaar van de boerderij bestaat enige onduidelijkheid. Pas op een kaart uit 1687 is Meerzigt duidelijk te onderscheiden. Waarschijnlijk is de boerderij net na het droog maken van de Driemanspolder in 1672 gebouwd.
Thierens heeft niet veel plezier gehad van zijn buitenverblijf: hij stierf al in 1678. In 1728 werd de Rotterdamse familie Van Teylingen eigenaar en bleef dit tot 1740. Zij waren de laatste regenten op de hofstede en met hen verdween de landhuisfunctie. Meerzigt werd weer volledig een boerenbedrijf.
Het landhuis was in de jaren zestig van de vorige eeuw in verval geraakt. Toch werd het nog bewoond: de twee souterrainkamers waren in gebruik als slaapkamers en de beide riante herenkamers op de verdieping als zolder. Via een losse trap die tegen de voorgevel werd geplaatst, werd het graan in zakken naar binnen gehesen en in de kamers opgeslagen. De woonkamer bevond zich in het boerderijgedeelte, tussen landhuis en stal in.
De gemeente heeft het pand in 1972 aangekocht en alle moderne bedrijfsgebouwen verwijderd. In 1977 startte de restauratie en werd de hofstede weer in oude luister hersteld. Aan Meerzigt is maar weinig gewijzigd, ook niet bij de restauratie in de periode 1977-1982. Meerzigt is een T-vormig complex, bestaande uit een breed onderkelderd landhuis, en haaks daarop de boerderij. Op de plattegrond is duidelijk te zien dat de boerderij iets schuin ten opzichte van het landhuis staat. Dat komt omdat het huis evenwijdig aan de Voorweg werd gesitueerd, terwijl men bij de bouw van de boerderij de kavelrichting heeft aangehouden. De bouwmeester is niet bekend, maar het in classicistische stijl uitgevoerde landhuis vertoont veel overeenkomsten met de bouwwerken van de Amsterdamse bouwmeester Philips Vingboons.
Aan de rechterkant van het gebouw bevinden zich een zomerhuis en een uitgebouwde melkkelder met zoldertje. Links van de hofstede staan drie hooibergen en een wagenschuur. De wagenschuur is verbouwd tot woning voor de beheerder. De twee herenkamers op de verdieping van het landhuis zijn onmiskenbaar de pronkstukken van het interieur. De voormalige woonkamer van de boerderij bezit een mooie, met bloemstilleven beschilderde schoorsteenmantel.
Het erf werd naar ontwerp van landschapsarchitect Michiel den Ruijter in 1982 opnieuw ingericht. Den Ruijter heeft er met deze reconstructie naar gestreefd de 17de-eeuwse aanleg zoveel mogelijk te benaderen. Het voorterrein van Meerzigt bestaat voor het grootste deel uit kleischelpen en wordt omgeven door een haag. Aan weerszijden van het houten hek aan het einde van de oprijlaan staan twee taxusbomen die volgens oud boerengebruik de boze geesten afweren. Links van het landhuis is een tuin in classicistische stijl ingericht.
De stal van Meerzigt heeft de functie van trouwzaal, het voorhuis wacht op een passende bestemming.

Landgoed

Typering
goed bewaard
Jaar 1e vermelding
1687
Ontstaansgeschiedenis
hoeve als uitgangspunt
Architectuur
classicisme
Architecten
Vingbooms, Philips
Hoofdfunctie
zakelijk gebruik

Groen

Groenelementen
bloemperken, hagen
Tuinarchitectuur
geometrische aanleg
Tuinarchitect
Ruijter, Michiel den
Hoofdfunctie groen
tuin

DIt is een woord uit de verklarende woordenlijst

Je kunt het wooord dan ook verklaren met een meer of minder lang tekstje. En als van toepassing dan kun je ook een link toevoegen naar een externe website met meer informatie. Die link verschijnt dan onder de verklarende tekst.

Klik hier voor meer informatie