Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Landgoederen en Buitenplaatsen in Zuid-Holland ontvangen? Schrijf je in!

Vredenoord

 
Den Haag
Vredenoord heeft een 17de-eeuwse boerenhoeve als achtergrond. Het complex bestond uit een herenhuis annex boerderij en diverse opstallen, waaronder een koepel aan de Vliet. Dit alles was gelegen in een park met geometrische aanleg. Links naast de woning is op een plattegrond een boomgaard te zien waar achter zich de moestuin bevond. Achter deze moestuin strekte zich een groot kanaal uit, parallel aan de hoofdas van het park. De rechterzijde van de tuin werd grotendeels gedomineerd door een geometrische siertuin.
Het huidige huis werd gebouwd in de jaren twintig van de 20ste eeuw nadat de oorspronkelijke woning door brand was verwoest. Achter het huis staan enkele bijgebouwen, waarvan het koetshuis en werkmanswoning ook al op de kaart uit de 17de eeuw te zien zijn. Een derde gebouw, eveneens een werkmanswoning dateert uit de 19de eeuw. Het uitgestrekte park is in landschappelijke stijl aangelegd. Hoewel sterk verwilderd, is de structuur in grote lijnen nog herkenbaar en overeenkomstig de kadasterkaart uit 1819. Centraal in het park ligt een enigszins kronkelende vijver, die afwatert op de kavelsloot achter de buitenplaats.Waarschijnlijk is deze waterpartij de vergraven versie van het kaarsrechte kanaal op de oude plattegrond. In de zuidwestelijke hoek van het park ligt een ruïne, die veelal voor ijskelder wordt aangezien. Omdat het bouwsel aan de binnenzijde met bergkristal en kiezelpatronen was bekleed, moet eerder aan een grot of folly worden gedacht.
Verdere oude elementen zijn het huis aan de straatzijde. Naast een 19de-eeuws smeedijzeren hek zijn er de overwoekerde resten van een muur. Deze omheinde deels de eveneens nog bestaande maar sterk verwilderde moestuin.

Landgoed

Typering
goed bewaard
Jaar 1e vermelding
1712
Ontstaansgeschiedenis
hoeve als uitgangspunt
Architectuur
traditionalisme
Architecten
Wijngaarden, J. van
Hoofdfunctie
appartementen

Groen

Groenelementen
eikenlaan, vijver, moestuin
Tuinarchitectuur
landschapsstijl met formele elementen
Hoofdfunctie groen
tuin

DIt is een woord uit de verklarende woordenlijst

Je kunt het wooord dan ook verklaren met een meer of minder lang tekstje. En als van toepassing dan kun je ook een link toevoegen naar een externe website met meer informatie. Die link verschijnt dan onder de verklarende tekst.

Klik hier voor meer informatie