Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Landgoederen en Buitenplaatsen in Zuid-Holland ontvangen? Schrijf je in!

nieuwsbrief landgoed & buitenplaats zh XXXXX

 
Kastelen en buitenplaatsen zijn van belang voor de ruimtelijke kwaliteit van Zuid-Holland en vormen tastbare herinneringen aan de invloedrijke positie die Holland economisch en bestuurlijk vanouds inneemt. De instandhouding van dit erfgoed is geen eenvoudige opgave. Zuid-Holland is dichtbevolkt en de druk op de ruimte is groot. Ook nu nog komen landgoederen in de verdrukking door ontwikkelingen als de aanleg van wegen en bouwwerkzaamheden. Bescherming van de complexe verwevenheid van historisch bouwkundige, architecturale, landschappelijke en archeologische waarden van kastelen en buitenplaatsen vereist een integrale visie, een visie op ruimtelijke kwaliteit, waaraan cultuurhistorisch erfgoed in hoge mate bijdraagt. Provincie Zuid-Holland heeft daarom specifiek beleid geformuleerd.
Teylingen ruïne afwijkend formaat  

op zoek naar kastelen en buitenplaatsen

Wilt u meer weten over kastelen, landgoederen en buitenplaatsen in Zuid-Holland, raadpleeg dan de database die is opgenomen onder de tab Zoeken op kaart. In de database treft u afbeeldingen en gegevens aan over de (deels) nog aanwezige en verdwenen kastelen en buitenplaatsen. Daarnaast wordt vermeld of de gebouwen, tuinen en parken al dan niet zijn opengesteld voor bezoekers.
lees meer lees meer
 
 
Wassenaar De Paauw tuinvaas  

thema's

Buitenplaatsen bestonden niet alleen uit een herenhuis met een tuin- of parkaanleg. maar omvatten in de regel veel meer elementen: bijgebouwen als oranjeriën, koetshuizen en dienstwoningen, maar ook tuinkoepels, grotten, beelden en siervazen maakten hiervan integraal onderdeel uit. De samenhang van al deze elementen maakt de buitenplaatsen zo bijzonder. Onder de rubriek thema's besteden wij aandacht aan de onderdelen van de buitenplaats.
lees meer lees meer
 
 
landgoedpicknick op Huys Warmont  

picknick op Landgoed Huys te Warmont

Op zaterdag 14 september is vanaf 10:00 uur het Landgoed Huys te Warmont aan de Herenweg in Warmond opengesteld voor publiek. Pak je picknickkleed en kom genieten op Landgoed Huys te Warmont van muziek, natuur, geschiedenis, geocaching, streekproducten, poppenkast, varen en andere belevenissen. Of steek je handen uit de mouwen en help ons met het beheer van dit mooie landgoed. Moe geworden? Op de Droomweide of tussen de bomen is er genoeg plek voor een gezellige picknick.
lees meer lees meer
 
 
Museum Rijswijk  

buitenplaatsen en kastelen als museum

Een aantal kastelen, landgoederen en buitenplaatsen heeft een museale functie gekregen. Een overzicht van dit voor het publiek opengestelde erfgoed treft u hieronder aan. Door te klikken op lees meer wordt u doorgeleid naar de websites van de musea. Op deze sites vindt u actuele informatie over ondermeer openingstijden, toegankelijkheid en toegangsprijzen.
lees meer lees meer
 
 

DIt is een woord uit de verklarende woordenlijst

Je kunt het wooord dan ook verklaren met een meer of minder lang tekstje. En als van toepassing dan kun je ook een link toevoegen naar een externe website met meer informatie. Die link verschijnt dan onder de verklarende tekst.

Klik hier voor meer informatie