Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Landgoederen en Buitenplaatsen in Zuid-Holland ontvangen? Schrijf je in!

Nieuwsarchief

 
Den Haag, Ockenburg
30 juli 2015

Snoei-actie Ockenburgh

Op maandag 31 augustus a.s. vindt een snoei-actie plaats om het hoofdhuis van Ockenburgh weer goed in het zicht te brengen. De snoei-actie start om 10.00 uur. Ervaren vrijwilligers in groenonderhoud kunnen zich aanmelden via info@buitenplaatsockenburgh.nl  


Wij vragen u uw tuinhandschoenen, goed beschermende kleding, goede zin, tuinscharen en onkruidmanden mee te nemen, zodat we met elkaar aan de slag kunnen.
Heeft u een heggeschaar (electrisch of motorkettingzaag) en wilt u deze meenemen voor deze klus? Mocht u een motorkettingzaag hebben en bent u in het bezit van een certificaat voor veilig gebruik, laat het ons dan alstublieft weten.
Er zal een plan van aanpak zijn en er zullen professionals aanwezig zijn die u instructies geven.

Wilt u aangeven op welke dag en tijd u beschikbaar bent, wat uw ervaring is en wat u mee kunt nemen?
Snoeidagen: maandag 31 augstus t/m zondag 6 september (of totdat de snoei-actie klaar is).
Maandag 31 augustus starten we om 10.00 uur.
Wij zorgen voor koffie en iets lekkers en boterhammen voor de lunch

U kunt zich opgeven voor de volgende tijdsblokken:
10.00-12.30 uur 1e snoeigroep
12.30-13.30 lunch
13.30-16.00 uur 2e snoeigroep
16.00-17.00 uur opruimen en nagenieten van het resultaat.

Vermeld u alstublieft :
1. namen van de deelnemers
2. (mobiel) telefoonnummer
3. email adres
4. dag(en) en tijd dat u beschikbaar bent
5. soort tuingereedschap dat u bereid bent mee te nemen (graag met uw naam erop).

Alvast hartelijk dank voor uw aanmelding en we kijken er naar uit u te zien in de week van 31 augustus op de veranda van Villa Ockenburgh.
Samen sterker is het motto van deze snoei-dagen!

 

Banner Dag van het Kasteel 2015
26 mei 2015

Dag van het Kasteel - groot succes voor de 14 deelnemende landgoederen in Zuid-Holland

Tweede Pinksterdag, 25 mei, stond voor 14 landgoederen langs de Landgoederenzone in Zuid-Holland in het teken van de Dag van het Kasteel. Kastelen en buitenplaatsen openden hun deuren met een divers programma van activiteiten voor jong en oud.

De dag ging van start met de officiële opening op landgoed Ockenburgh in Den Haag, waar Han Weber, gedeputeerde van Zuid-Holland, met Joris Wijsmüller, wethouder van gemeente Den Haag een appelboom plantten.

Op andere locaties was de interesse voor de rondwandelingen enorm. Kinderen wachtten geduldig op hun beurt om prinses Elza uit Frozen te ontmoeten. En op verschillende plekken in Zuid-Holland stond je oog in oog met jonge ridders. Andere activiteiten waren een roofvogelshow, Middeleeuws geklede personen, boogschieten, oude ambachten en klassieke mini concerten. Ook aan de inwendige mens werd gedacht. Bij Kasteel Duivenvoorde lagen rond het middaguur gekleurde plaids op het gazon waar bezoekers genoten van een landgoedpicknick.

De afsluiting vond plaats bij Kasteel Oud-Poelgeest in Oegstgeest, waar Jan Hoekema, voorzitter van de Erfgoedtafel, Jos Roeffen, wethouder van de gemeente Oegstgeest, en gedeputeerde Han Weber samen terugblikten op een zeer geslaagde dag.

De deelnemende landgoederen vonden deze eerste gezamenlijk georganiseerde Dag van het Kasteel een groot succes. Naast het groot aantal bezoekers, zijn zij juist blij dat er zoveel interesse bestaat voor cultureel erfgoed.

Beleef de Landgoederenzone!
De landgoederen tussen Den Haag tot voorbij Leiden vormen een erfgoedlijn. Door samen te werken (o.a. in het landgoedpaspoort en de landgoedkaart) promoten zij gezamenlijk bezoek aan grote, bekende, maar ook kleine en nauwelijks bekende parels langs het snoer. Daar is de landelijke Dag van het Kasteel een uitgelezen kans voor. Aan de Dag van het Kasteel doen zelfs landgoederen mee die normaal gesloten zijn voor bezoekers.

De Dag van het Kasteel werd mede mogelijk gemaakt door bijdrages van het Prins Bernhard Cultuur Fonds Zuid-Holland, Fonds 1818 en de provincie ZH, en werd gecoördineerd door het Erfgoedhuis Zuid-Holland.

Opening ijskelder Hofwijck
4 mei 2015

Gerestaureerde ijskelder van Hofwijck geopend

Presentatie IJskoud! Constantijn’s ijskelder nu te bezoeken

Op donderdag 30 april 2015 opende wethouder van Cultuur Frank Rozenberg van de gemeente Leidschendam-Voorburg de ijskelder van Hofwijck, de beroemde buitenplaats van Constantijn en Christiaan Huygens. De directie van Hofwijck, Peter van der Ploeg en Janelle Moerman, ontving uit handen van de wethouder een bijzondere ‘baksteen’ van ijs (foto: Michel Groen). Het ijsblok staat symbool voor de ijskelder, maar ook voor de vernieuwingsdrang van het museum. Na de restauratie van het huis, de nieuwe museale verdiepingen en de vernieuwde steiger is nu ook het best bewaarde geheim van Hofwijck - de ijskelder - gerestaureerd. Met de ijskelder kan het verhaal van Hofwijck nog levendiger worden verteld.

Presentatie IJskoud! Constantijn’s ijskelder
De presentatie IJskoud! Constantijn’s ijskelder is van 2 mei tot en met eind augustus 2015 op Hofwijck te bezichtigen. Klapstuk van de presentatie is natuurlijk de recent gerestaureerde ijskelder. Daarnaast toont het museum voor het eerst een bijzondere ruim twee meter lange tekening van een zeventiende-eeuwse ijszaag. De tekening is afkomstig uit de nalatenschap van dichter, musicus en diplomaat Constantijn Huygens in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Ook is er een prachtig Haags wintergezicht van Adam van Breen uit de collectie van het Haags Historisch Museum te zien.

De ijskelder van Hofwijck, die tijdens de restauratie en herinrichting van het huis in 2013 is ontdekt, is begin dit jaar mede dankzij een financiële bijdrage van de Provincie Zuid-Holland en het themafonds landgoederen van het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland weer zichtbaar gemaakt. Juist de ligging van de ijskelder van Constantijn Huygens, vlakbij het huis in het talud onder de brug, maakt het bouwwerk uniek. Geen enkele andere Nederlandse buitenplaats bezit een ijskelder op zo’n locatie. Bij andere buitenplaatsen bevond of bevindt de ijskelder zich meestal in een begroeid en daardoor schaduwrijk deel van het park

Randprogrammering IJskoud!
Hofwijck organiseert rondom de tentoonstelling diverse activiteiten voor jong en oud. Zo zijn er op 6 mei en 20 juni familiemiddagen Koud Koken? Koud Kunstje! voor ouders of opa’s en oma’s met (klein)kinderen (6 t/m 12 jaar). Ook zijn er lezingen met thé complets en themarondleidingen. Zie voor meer informatie www.hofwijck.nl.

Wethouder Rozenberg aanlegsteiger Hofwijck
20 april 2015

Wethouder Frank Rozenberg opent vernieuwde aanlegsteiger van Hofwijck

Op zondag 19 april 2015 heeft wethouder Frank Rozenberg van de gemeente Leidschendam-Voorburg onder grote belangstelling de vernieuwde aanlegsteiger van Huygensmuseum Hofwijck geopend. Naast de aanlegsteiger werd de eveneens vernieuwde boot Hadrianus van Rederij De Ooievaart gepresenteerd. Huygensmuseum Hofwijck en De Ooievaart bieden samen het hele jaar door verschillende vaararrangementen aan in combinatie met een bezoek aan het museum. Wethouder Frank Rozenberg prees de samenwerking tussen de culturele instellingen en organisaties die het toerisme naar Leidschendam-Voorburg bevorderen.

Hofwijck heeft de aanlegsteiger aan de Vliet kunnen vernieuwen dankzij de financiële steun van de provincie Zuid-Holland in het kader van de erfgoedlijnen Landgoederenzone en Trekvaarten. De provincie Zuid-Holland wil de beleving van landgoederen en trekvaarten vergroten en daar een breed publiek van laten genieten. De gerenoveerde Hadrianus is een replica van de trekschuiten die vanaf 1638 tussen Leiden en Delft voeren. Dit jaar zal de boot als trekschuit varen voor het onderwijsproject ’Varen, net als toen’ van het Erfgoedhuis Zuid-Holland. Ook dit project is dankzij de financiële steun van de provincie Zuid-Holland in het kader van de erfgoedlijn Trekvaarten gerealiseerd.

Nieuw poortgebouw Hofwijck
3 april 2015

Een nieuw entreegebouw voor Huygensmuseum Hofwijck

Op Hofwijck in Voorburg is gestart met de restauratie van en de aanbouw aan het karakteristieke poortgebouw aan het begin van de buitenplaats. Het poortgebouw wordt de komende maanden omgevormd tot het nieuwe entreegebouw van het museum met daarin een ontvangstruimte, een kassa, een winkel en een tearoom. Het entreegebouw biedt bezoekers straks moderne faciliteiten. De restauratie van het poortgebouw en de aanbouw worden gerealiseerd door Schouten Bouw.

Het vernieuwde entreegebouw wordt financieel mogelijk gemaakt door de Bankgiro Loterij, Provincie Zuid-Holland, Fonds 1818, de gemeente Leidschendam-Voorburg, VSB-fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, de Stichting Zabawas en de Vereniging Hofwijck. Het entreegebouw is in oktober 2015 gereed. Hofwijck is sinds 1 april 2015 weer geopend voor het publiek op dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag van 12:00 tot 17:00 uur.

21 november 2014

Duivenvoorde opnieuw in kerstsfeer

Na het geweldige succes vorig jaar van Duivenvoorde in kerstsfeer met 3.000 bezoekers ligt een voortzetting van dit evenement voor de hand. Op zaterdag 13 en zondag 14 december staan het kasteel en de rotonde bij de noordvleugel van 12.00 uur tot 18.00 uur weer helemaal in het teken van kerstmis. De markt met kerstartikelen is deze keer in de Marot Zaal. Vorig jaar bleek de Eetkamer te krap bemeten voor de grote toeloop. De intie-me kerstmarkt buiten met regionaal-am-bachtelijke producten is ruim tweemaal zo groot als vorig jaar. Bovendien is daar ook volop gelegenheid om iets te eten of te drinken. Om het massale bezoek enigszins te reguleren betalen bezoekers vanaf 13 jaar € 2,50 per persoon. Bovendien vertrekt er elk half uur een rondleiding - € 15 p.p. - door de in kerstsfeer gehulde historische kamers. Meer informatie: www.kasteelduivenvoorde.nl

Hofwijck in de sneeuw
21 november 2014

Vier Kerst op Hofwijck. Expositie van oude kerstboomversieringen

Van zaterdag 6 december 2014 tot en met zaterdag 3 januari 2015 is in Huygensmuseum Hofwijck een expositie met oude en antieke kerstboomversieringen te zien. Hofwijck toont modellen uit twee belangrijke privé-collecties. Het verhaal van Hofwijck en het gedicht Hofwijck zijn het uitgangspunt voor het tonen van de oude kerstboomversieringen. Zo zijn er unieke stukken te zien: vruchten, klokken, bloemen, muziekinstrumenten, vissen maar ook een schildpad. In de Pronkzaal staat een kerstboom en is veel kerstgroen aangebracht. Op het voorplein van de buitenplaats zijn de hagen sfeervol verlicht. Hofwijck organiseert in de periode voor Kerst verschillende activiteiten voor jong en oud.

Gratis familierondleidingen 

Op woensdagmiddag 10, 17, 24 en 31 december geeft collectioneur Susan Witte om 14:00 uur een familierondleiding voor groot en klein. Altijd al meer willen weten over oude kerstboomversiering of je vergapen aan een kleine kerstboomspoetnik op Christiaans zolder in het museum? De familierondleiding is gratis, entreebewijs Huygensmuseum Hofwijck is wel vereist.

 

Wijnproeverijen
Hofwijck organiseert in samenwerking met wijnwinkel Smaak van het Zuiden twee wijnproeverijen. Deelnemers proeven en horen hoe zij met kerst de perfecte wijn kunnen serveren bij hun diner. Voorafgaand aan de proeverij is er een korte rondleiding door Huygensmuseum Hofwijck over de expositie met antieke kerstboomversieringen. De wijnproeverijen worden gehouden op zondag 14 december om 15:00 uur en op woensdag 17 december om 20:00 uur. Reserveren is verplicht en kan via info@hofwijck.nl

 

Kerstvaararrangementen ism De Ooievaart

Hofwijck organiseert in samenwerking met De Ooievaart een kerstvaararrangement op zaterdag 20 december. Deelnemers vertrekken om 17:00 uur vanaf de historische haven in Den Haag (Bierkade) met de Hadrianus naar Hofwijck. De schipper heet iedereen van harte welkom met een glaasje glühwijn op de verwarmde trekschuit. Op Hofwijck worden deelnemers ontvangen met overheerlijke erwtensoep en is er een rondleiding. Daarna volgt om 18:45 uur de terugvaart naar Den Haag. Deelnemers kunnen ook starten in Hofwijck (Voorburg) om 16:45 uur, zij krijgen een rondleiding in het museum, genieten van de erwtensoep en varen daarna onder het genot van een glaasje glühwijn met de Hadrianus over de Vliet om om 18:45 uur weer bij Hofwijck aan te meren.



Kaarsjesavond in Voorburg
Op kerstavond 24 december 2014 is het traditioneel Kaarsjesavond in Voorburg. De tuin van de buitenplaats is vanaf 17:00 uur tot 21:00 uur opengesteld voor het publiek. Bij aankoop van een entreekaartje voor het museum ontvangen bezoekers een gratis glaasje glühwein of warme chocolademelk. Hofwijck verkoopt die avond gepofte kastanjes uit Huygens tuin.

 

Hofwijck op tweede kerstdag open voor het publiek
Op Tweede Kerstdag is Huygensmuseum Hofwijck geopend. Bezoekers zijn van 13:00 tot 17:00 uur van harte welkom op de buitenplaats. Er zijn de hele middag gratis rondleidingen door het museum. In de Oudhollandse keuken wordt er glühwijn en warme chocolademelk geschonken.

 

Vragen over uw antieke kerstversiering?
Op zondag 4 januari 2015 zijn de collectioneurs van oude kerstboomversieringen aanwezig in het museum. Bezoekers kunnen hen vragen stellen over antieke kerstversieringen uit eigen bezit.

 

Praktische informatie arrangementen
Het kerstvaararrangement op 20 december 2014 kunt u reserveren via www.vlietvaart.nl. Volwassenen betalen €21,50 per persoon, kinderen €16,50. Tijdstip afvaart vanaf de historische haven in Den Haag om 17:00 uur (Bierkade). Het kerstvaararrangement vanaf Hofwijck start om 16:45 uur.
Deelnemers aan de wijnproeverijen op Hofwijck betalen 27,50 euro per persoon. Reserveren voor de wijnproeverij op 14 december of op 17 december kan via info@hofwijck.nl of via tel: 070-3872311.

Voorschoten, Duivenvoorde
15 september 2014

Hovo-cursus op Hofwijck en Duivenvoorde

Tot 25 oktober 2014 is op Hofwijck in Voorburg en op Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten de tentoonstelling Heerlijk en Adellijk Groen. De historische tuinen van Hofwijck en Duivenvoorde te zien. In het kader hiervan organiseren Huygensmuseum Hofwijck en Kasteel Duivenvoorde samen de afwisselende HOVO cursus Heerlijk en Adellijk Groen. In de colleges staat het heerlijke buitenleven centraal. In het eerste college is er aandacht voor de ontwikkeling van Nederlandse buitenplaatsen en tuinkunst. Het tweede college richt zich op de historische tuinen van Duivenvoorde, van nutstuin tot Engels landschapspark. Aansluitend is er een tuinrondleiding door de terreinopzichter van Kasteel Duivenvoorde. Het derde college handelt over exotische planten, menagerieën en andere buitenissigheden op buitenplaatsen. Tot slot is er aandacht voor de tuin van Constantijn Huygens en voor de bemoeienis van raadsheer Constantijn met de stadhouderlijke tuinen. Dit college wordt gevolgd door een rondleiding door de hortulanus door de tuin van Hofwijck. De HOVO cursus Heerlijk en Adellijk Groen wordt gehouden op woensdagen in oktober 2014. De lezingen zijn van 10:00 uur tot en met 12:00 uur, inloop met een kopje koffie of thee vanaf 9:30 uur. Er is volop gelegenheid tot het stellen van vragen. De kosten van de lezingenreeks is € 102,-. U kunt zich aanmelden via hovo@sea.leidenuniv.nl. Er zijn nog slechts een paar plaatsen beschikbaar. De colleges op 1 en 8 oktober worden gehouden in de Marotzaal van Kasteel Duivenvoorde. De colleges op 15 en 22 oktober vinden plaats in de Pronkzaal van Huygensmuseum Hofwijck. Zie voor meer informatie www.hofwijck.nl.
Voorschoten, Berbice, Oranjerie
13 september 2014

Begeerlijk Berbice verschenen

Berbice is één van de weinige buitenplaatsen in Voorschoten die haar oorspronkelijke sfeer en karakter heeft weten te behouden. Met de publicatie van de monografie Begeerlijk Berbice worden de geheimen van deze buitenplaats onthuld. Het boek is samengesteld door de werkgroep Historisch Berbice onder de koepel van de Vereniging tot behoud van Oud, Groen en Leefbaar Voorschoten. De verhalen in ‘Begeerlijk Berbice’ laten de markante buitenplaats tot leven komen en maken duidelijk hoe vele bijzondere bewoners door de eeuwen heen invloed hebben gehad op de ontstaansgeschiedenis en de ontwikkeling van de buitenplaats en haar omgeving. Het boek is rijk geïllustreerd en fraai vormgegeven met zowel historisch, niet eerder gepubliceerd beeldmateriaal, als prachtige nieuwe foto’s van de buitenplaats.
Vanaf zaterdag 13 september 2014 is het boek Begeerlijk Berbice, de buitenplaats en haar bewoners verkrijgbaar. Het is te bestellen via www.oudgroenenleefbaarvoorschoten.nl en verkrijgbaar in diverse boekhandels, waaronder boekhandel De Kler in Voorschoten. Het boek kost € 17,50 exclusief verzendkosten.
aanbieding landgoederenpaspoort
8 april 2014

nieuw kinderpaspoort en kaart stimuleren bezoek landgoederenzone

Prachtige buitenplaatsen, eeuwenoude kastelen en landgoederen met koetshuizen, oranjerieën en weelderige parken: de Zuid-Hollandse Landgoederenzone biedt het allemaal. De landgoederen vertellen het verhaal van de Gouden Eeuw en de Pruiken-tijd; de tijd waarin Holland het rijkste land van de wereld was.
Tijd om zoveel mooi erfgoed met een grotere doelgroep te delen: inwoners en bezoekers van de regio tussen Den Haag en Leiden weten vaak niet dat er nog zoveel landgoederen verscholen liggen, die vaak te bezoeken zijn. Met het gereedkomen van een paspoort, waarbij kinderen bij elk bezocht landgoed een stempel sparen (en vanaf 5 stempels een beloning krijgen), en een landgoedkaart die 30 landgoederen in de schijnwerpers zet, zijn nu twee goede pr-middelen gevonden om de kennis over en betrokkenheid bij de landgoederen op aantrekkelijke wijze te verhogen.

Krachten bundelen voor het beste resultaat
De Erfgoedtafel Landgoederenzone is een initiatief van de Provincie Zuid-Holland. Aan tafel zitten vele landgoedeigenaren en –beheerders, die gezamenlijk zoeken naar de beste manier om buitenhuizen en parken in de beste staat te bewaren, en om er meer aandacht voor te vragen. Door twee producten waar op speelse wijze veel verteld wordt over de geschiedenis en de bezoekmogelijkheden krijgt het bezoek aan de landgoederenzone een stevige impuls.

Het paspoort en de kaart kwamen tot stand dankzij bijdragen van de deelnemende landgoederen, Fonds 1818, de provincie Zuid-Holland, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Erfgoedhuis Zuid-Holland. En Jort Kelder schreef het voorwoord voor de kinderen.

Van Jonker tot Kasteelheer
Als kinderen de landgoederen of kastelen bezoeken, krijgen ze een per keer een verschillende stempel in het paspoort. Wie een stempelkaart met minimaal 5 stempels opstuurt, wordt uitgenodigd op 28 november 2014 op een hoffelijke manier een oorkonde op een van de landgoederen in ontvangst te nemen. Hij of zij krijgt de titel Jonker of Jonkvrouw. Bij bezoek aan minimaal 10 landgoederen worden kinderen zelfs tot Kasteelheer of Kasteelvrouw benoemd. Degene met de meeste stempels krijgt een bijzondere prijs.Het gratis Landgoedpaspoort is bedoeld om vooral kinderen (en natuurlijk ook hun ouders en grootouders) te stimuleren zoveel mogelijk landgoederen te bezoeken. Het is uitermate geschikt voor kinderen uit de groepen 5 tot en met 8 van het basisonderwijs, maar er is geen leeftijdsgrens. Bij ieder landgoed staat praktische info en een stukje over vroeger beschreven. Vaak is ook een bezoek aan het park of de tuin mogelijk.
De deelnemende landgoederen zijn o.a.’t Huys Dever, Kasteel Keukenhof, Oud-Poelgeest, Vreugd en Rust, De Paauw, ’t Hof te Hillegom, Buitengoed Dorrepaal, Beresteijn, Meer en Bosch, Park Rosenburgh, Park Rusthoff, Hofwijck, Park Clingendael en Kasteel Duivenvoorde.

Eerste exemplaar aangeboden door Jort Kelder
 
Op 4 april bood Jort Kelder, die zelf wel weet “hoe het heurt op een landgoed”, het eerste exemplaar aan aan de Gedeputeerde van de Provincie ZH, Han Weber, en aan Burgemeester Hoekema van Wassenaar. Hij werd daarbij terzijde gestaan door drie jonge kasteelbewoners.
Naast het paspoort is voor volwassenen een gratis uitklapkaart verkrijgbaar met informatie over vele landgoederen en parken. Zowel paspoort als kaart zijn na 4 april verkrijgbaar bij het Erfgoedhuis Zuid-Holland, de deelnemende landgoederen, omliggende gemeenten, de bibliotheken en de VVV’s in de regio .
7 april 2014

Prof.dr.ir. Ramon Hanssen geeft Christiaanlezing op Hofwijck

Op dinsdag 15 april 2014 zal prof.dr.ir. Ramon Hanssen, ter ere van de 385ste geboortedag van Christiaan Huygens (1629-1695), de jaarlijkse Christiaanlezing op Hofwijck verzorgen. De titel van zijn lezing is Christiaan Huygens in tijd en ruimte. Prof.dr.ir. Ramon Hanssen is hoogleraar Geodesie aan de TU Delft.
 
Christiaan Huygens
De wereldberoemde wetenschapper en uitvinder Christiaan is vooral bekend geworden door de uitvinding van het slingeruurwerk en door zijn ontdekking van de ring rondom Saturnus. Minder bekend is dat Christiaan de laatste jaren van zijn leven op Hofwijck in Voorburg heeft gewoond. Hier bestudeerde hij de sterren met zijn buisloze kijker en schreef hij zijn boek Cosmotheoros.
 
Lezing Christiaan Huygens in tijd en ruimte
Christiaan Huygens leefde in een tijd die in bepaald opzicht vergelijkbaar was met de onze. Technische en wetenschappelijke ontwikkelingen volgden elkaar in zeer hoog tempo op. We zouden Christiaans lenzen kunnen vergelijken met de nieuwste Ipad in onze tijd. Het klimaat in het westen van Nederland bleek uitermate vruchtbaar voor de wetenschap, net zoals het klimaat in het westen van de VS nu een broedplek is voor nieuwe ontwikkelingen. Klimaatverandering had daar, net zoals nu, misschien wel een grote impact op. De waarschijnlijkheidsrekening kwam op, en het omgaan met onzekerheid is vandaag de dag nog steeds een belangrijk thema. Tijd en ruimte waren onlosmakelijk met elkaar verbonden, zowel toen als nu. Christiaan Huygens bevond zich in het epicentrum van deze ontwikkelingen, en heeft als creatieve wetenschapper nog steeds een enorme impact op de hedendaagse wetenschapsbeoefening. In deze lezing zal prof.dr.ir. Ramon Hanssen een aantal belangrijke parallellen tussen toen en nu uitdiepen middels voorbeelden uit zijn vakgebied de geodesie, de bepaling van de vorm van de aarde. 
 
De lezing op 15 april start om 20:00 uur op Hofwijck, Westeinde 2a in Voorburg. Inloop vanaf 19:45 uur. Na afloop van de lezing staat er een drankje voor u klaar in de Oudhollandse keuken van Hofwijck. Toegangsprijs 5 euro, leden van de Vereniging Hofwijck gratis.
 
Zie voor meer informatie www.hofwijck.nl
't Huys Dever te Lisse
14 mei 2013

Dag van het Kasteel

Op Tweede Pinkersdag (maandag 20 mei 2013) is het de Dag van het Kasteel. Het thema is dit jaar "Oranje Boven" ter gelegenheid van 200 jaar Oranjes en twee eeuwen Koninkrijk.
Een groot aantal kastelen in geheel Nederland stelt de poorten open en organiseert speciale activiteiten. In Zuid-Holland zijn dit onder meer Huis Dever te Lisse, Duivenvoorde te Voorschoten, Endegeest te Oegstgeest en Kasteel Keukenhof te Lisse. Zie voor meer informatie de website van de Nederlandse Kastelenstichting
André Kuipers Hofwijck
3 mei 2013

André Kuipers opent het vernieuwde Hofwijck

Met een slinger aan het Slingeruurwerk in de Pronkzaal van Hofwijck opende André Kuipers afgelopen donderdag 25 april jl. het vernieuwde museum. De astronaut lacht en is in zijn element. Hij is een groot bewonderaar van Christiaan Huygens en aan dit originele slingeruurwerk is nog door Christiaan zelf gewerkt.
Peter van der Ploeg en Janelle Moerman, die samen de directie vormen van het museum, zijn blij dat André Kuipers het museum wilde heropenen. Janelle Moerman:  “André Kuipers vindt het fantastisch dat er op Hofwijck, de plek waar Christiaan jarenlang heeft gewoond en gewerkt, nu structureel aandacht is voor de wereldberoemde wetenschapper. Christiaan Huygens staat aan de basis van veel wetenschappelijke ontdekkingen en uitvindingen die ook in onze tijd van betekenis zijn. Tijdens zijn verblijf in de ruimte is de bewondering van Kuipers voor het genie Christiaan verder gegroeid”. In zijn toespraak benadrukte Kuipers het belang van het behoud van uniek cultureel erfgoed als Hofwijck. Ook burgemeester Hans van der Sluijs roemde Hofwijck. Volgens hem is het vernieuwde museum een aanwinst voor de gemeente en is het knap dat de directie in korte tijd zoveel geld voor de omvorming bij elkaar heeft gebracht. Peter van der Ploeg is trots op het resultaat: “In krap vier maanden tijd is het museum compleet gerenoveerd en vernieuwd. Dat doen niet veel andere musea ons na. Het was een race tegen de klok, maar het is gelukt”. 
Naast de verdiepingen De Gouden Eeuw van Constantijn en Christiaan onder de Sterren, is er een nieuwe audiotour voor kinderen en volwassenen. Er zijn touchscreens met extra beeldmateriaal en informatie en er zijn lades voor volwassenen en kinderen met gedichten van Constantijn, oude prenten, een wambuis en de zeventiende eeuwse pop van Susanna Huygens. Op zolder kunnen kinderen en volwassenen experimenteren met de door Christiaan uitgevonden cycloïde knikkerbaan en de toverlantaarn. Ook de buitenzijde van het museum is compleet veranderd. Het huis draagt okergele luiken en er zijn nieuwe grisailles.
2013 is hét Huygensjaar.De Ooievaart verzorgt een dagelijks pendelvaart van Hofwijck naar de Huygenstentoonstelling in de Grote Kerk en vice versa. Zie voor meer informatie over de pendelvaart en andere activiteiten www.hofwijck.nl 
22 oktober 2012

Nieuwe directeur voor Duivenvoorde

Dr. Annette de Vries wordt met ingang van 1 december 2012 de nieuwe directeur van de Stichting Duivenvoorde. De nieuwe directeur wordt zowel inhoudelijk als zakelijk verantwoordelijk voor kasteelmuseum, park en landgoed. Zij heeft tot taak om invulling te geven aan een open Duivenvoorde, waarin kasteel, park en landgoed elkaar gaan versterken. Onder meer gaat het om de gefaseerde uitvoering van de herinrichtingsplannen voor het Engelse landschapspark, de verdere invulling van de plannen voor het buitengebied (Duivenvoorde corridor) en de professionalisering van museale en commerciële activiteiten van het kasteel. Samenwerking binnen Duivenvoorde en met partners buiten het landgoed – buurgemeenten, provincie, andere landgoederen, het museale veld en het publiek – staat hierbij centraal.
De Vries is de opvolger van directeur mr. Dirk Jan Meulemeester, die dit voorjaar plotseling overleed. Mr. Frederik C. van Lynden van Sandenburg trad daarna tijdelijk als directeur a.i. op. Annette de Vries is kunst- en cultuurhistoricus. Zij was sinds eind 2008 als conservator verantwoordelijk voor de museale ontwikkeling van het kasteel en droeg daarmee bij aan een grotere bekendheid van Duivenvoorde in de regio en landelijk. Eerder werkte zij als wetenschappelijk onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen en als beleidsmedewerker en –manager op sociaal-economisch terrein bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de gemeente Rotterdam. De Vries blijft haar conservatorfunctie combineren met de functie van directeur.
 
Bron: Persbericht kasteel Duivenvoorde (oktober 2012)
LAM Keukenhof
19 juli 2012

Landgoed Keukenhof krijgt een kunstmuseum

Op landgoed Keukenhof wordt een nieuw museum gebouwd met de privé kunstcollectie van de familie Van den Broek, bekend van supermarktconcern Dirk, Bas en Digros en van reisbureau D-Reizen. Het Lisser Art Museum (’t LAM) hoopt in 2015 open te gaan. Het museum wordt gratis toegankelijk.
 
Stichting kasteel Keukenhof heeft een erfpachtovereenkomst voor vijftig jaar getekend met de Van den Broek Foundation. De vergunningen voor de bouw van het museum worden dit najaar aangevraagd. Het bestemmingsplan is al aangepast om de bouw van het museum mogelijk te maken.
 
Het museum is ontworpen door Korbee van der Kroft Architecten uit Noordwijk en maakt deel uit van het Masterplan van het 230 hectare omvattende Landgoed Keukenhof. Over de collectie van de familie Van den Broek is weinig bekend. De familie heeft honderden schilderijen, sculpturen en foto’s rond het thema voedsel bijeengebracht; van een 17de-eeuws markttafereel tot de Campbell soepblikken van Andy Warhal.
 
(Bron: De Volkskrant, d.d. 13-07-2012)
18 juni 2012

Richtlijnen Tuinhistorisch Onderzoek gepresenteerd

Rijksadviseur Cultureel Erfgoed heeft op 8 juni 2012 de Richtlijnen voor Tuinhhistorisch Onderzoek gepresenteerd.
Tuinhistorisch onderzoek levert de eigenaar waardevolle kennis en inzichten voor het dagelijkse beheer van groen erfgoed en geeft richting bij veranderplannen. Gaat het om ingrepen in bijvoorbeeld een beschermde tuin, dan is vaak een vergunning nodig. De vergunningverlener stelt een tuinhistorisch onderzoek dikwijls verplicht.
De richtlijnen zijn opgesteld in opdracht van de Rijksadviseur Cultureel Erfgoed, lid van het College van Rijksadviseurs, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Nationaal Restauratiefonds, het Nationaal Groenfonds en de Koninklijke Nederlandse Oudheidkundige Bond. De richtlijnen zijn geschreven door Ronald van Immerseel (Stichting In Arcadië) en Leo Hendriks (Rijksgebouwendienst) en zijn bedoeld om de zorgvuldige omgang met groen erfgoed verder te professionaliseren.
Zie ook: Onderhoud
Den Haag, Ockenburg
21 januari 2012

Landgoed Ockenburgh krijgt grote opknapbeurt

De gemeente Den Haag heeft het beheer van Landgoed Ockenburgh overgedragen aan Het Zuid-Hollands Landschap. Het 24 hectare grote landgoed krijgt een grote opknapbeurt. Op verschillende plekken wordt de laanbomenstructuur versterkt en worden de oude padenstructuur en zichtassen in ere hersteld. Daarnaast gaat de gemeente de toegangsbrug vernieuwen en wordt de parkeerplaats bij de entree van het park opgeknapt, zodat de allure van de oprijlaan kan worden hersteld.
In 2011 is ook gestart met de renovatie en uitbreiding van landhuis Ockenburgh tot luxe hotel en vernieuwing van het chalet tot fraai theehuis. Zo’n horecagelegenheid met informatie- en expositieruimte zal een meerwaarde betekenen voor de recreanten van het landgoed.
Het Zuid-Hollands Landschap levert haar bijdrage aan het herstelplan door de bomenstand te vitaliseren en struiken en heesters te snoeien en waar nodig te verwijderen. De uitstraling van het cultuurhistorisch waardevolle landschap zal door deze reeks van maatregelen sterk verbeteren.
Landgoed Ockenburgh grenst aan het Hyacintenbos, dit natuurterrein wordt ook door het Zuid-Hollands Landschap beheerd.
18 januari 2012

Tijdschrift Monumenten besteed aandacht aan 2012 Jaar van de Historische Buitenplaats

Monumenten maart uitgave
2012 is het Jaar van de Historische Buitenplaatsen. Monumenten besteed uitgebreid aandacht aan dit onderwerp.
O.a. een overzicht van de activiteiten van de Stichting 2012 Jaar van de Historische Buitenplaatsen, de emancipatie van het groene erfgoed, een beschrijving van een project op een historisch landgoed, een sfeerimpressie van een particuliere bewoner.
Naast dit thema, natuurlijk enkele andere artikelen, de nieuwspagina's en de overige vaste rubrieken.
Monumenten 3 verschijnt op 3 maart.
Lisse, Huis Keukenhof, interieur 2
17 januari 2012

Interieur Keukenhof gerestaureerd

Na restauratie van het exterieur, is eind november 2010 ook de restauratie van het interieur van Kasteel Keukenhof te Lisse gereedgekomen.
Zie ook: Onderhoud
17 januari 2012

Wedstrijd herinrichting terrein Huys Dever

De tweejaarlijkse ontwerpwedstrijd van Tuin & Landschap stelt in 2012 de ridderhofstad ’t Huys Dever in Lisse centraal. Deelnemers wordt gevraagd een siertuin te ontwerpen voor de laatmiddeleeuwse woontoren.
De uitdaging is een tuin te ontwerpen die de sfeer en symboliek van de 15de eeuw combineert met de hedendaagse functionaliteit. 2012 is het Jaar van de historische buitenplaats; een jaar later bestaat de Stichting Vrienden van 't Huys Dever vijftig jaar. Het bestuur streeft ernaar om dan de tuin te openen.
De woontoren – gebouwd door Reinier d’Ever - dateert van rond 1375 en is nu een openbaar toegankelijk rijksmonument. Een ‘Caertgen van thuys te Dever’ uit 1580 laat zien dat er wel een boomgaard en een moestuin zijn geweest, maar documentatie over een siertuin ontbreekt. Het stichtingsbestuur van Dever heeft in samenspraak met de vakjury gekozen voor een plek dichtbij de woontoren.

 

DIt is een woord uit de verklarende woordenlijst

Je kunt het wooord dan ook verklaren met een meer of minder lang tekstje. En als van toepassing dan kun je ook een link toevoegen naar een externe website met meer informatie. Die link verschijnt dan onder de verklarende tekst.

Klik hier voor meer informatie